Dünya

Sri Lanka’daki saldırıları IŞİD üstlendi

0

Sri Lanka’da geçtiğimiz gün düzenlenen ve 321 kişinin hayatını kaybetmesine yol açan bombalı saldırıları İŞİD üstlendi. Ülkede olağanüstü hal ve sosyal medyaya erişim yasağı da sürüyor.

Sri Lanka’da Hristiyanların dini bayramı Paskalya kutlamaları sırasında üç kilise, üç otel ve iki farklı noktada düzenlenen saldırıları IŞİD üstlendi. Saldırılarda ölenlerin sayısı ise 321’e yükseldi.

IŞİD’in propaganda yaptığı sosyal medya hesabı Amaq haber ajansı “Bir güvenlik görevlisi Amaq haber ajansına saldırının faillerinin ABD liderliğindeki koalisyon ülkelerini ve Sri Lanka’daki Hristiyanları hedef alan saldırının IŞİD’in askerleri tarafından gerçekleştirildiğini söyledi” ifadelerini kullandı. Örgütün sosyal medya hesabından açıklama yapılsa da kanıt sunulmadığı belirtildi.

Yeni Zelanda’ya misilleme

Sri Lanka’lı bir hükümet yetkilisi, saldırıların 15 Mart’ta Yeni Zelanda’daki iki camide düzenlenen ve 50 kişinin hayatını kaybettiği saldırılara bir karşılık niteliği taşıdığını belirtti. Savunma Bakanı Ruwan Wijewardene de “İlk belirlemelere göre Sri Lanka’da düzenlenen saldırıların Christchurch’te Müslümanlara karşı düzenlenen saldırılara bir kaşılık olduğunu gösteriyor” dedi.

Yetkililer pazartesi günü yapılan açıklamada radikal İslamcı Ulusal Tevhid Cemaati tarafından düzenlendiğini söylemişti. Bugün yapılan açıklamada ise hem bu grup hem de Cemiyet-ül Milat Ibrahim adlı bir başka radikal İslamcı grubun saldırılara dahil olduğu açıklandı. Sri Lanka hükümet yetkilileri intihar bombacılarının yerleşik kişiler olduğunu fakat yurtdışından destek aldıklarını düşünüyor.

Saldırılarda hayatını kaybedenler için ilk toplu cenaze töreni başkent Kolombo’da gerçekleştirildi.

İlk toplu cenaze töreni düzenlendi

Öte yandan saldırılarda hayatını kaybedenler için için ilk toplu cenaze töreni bugün düzenlendi. Saldırıların hedeflerinden biri olan başkent Kolombo’nun kuzeyindeki Negombo’daki St Sebastian Kilisesi’nde düzenlenen törene ölenlerin yakınlarının dışında yüzlerce Sri Lankalı katıldı. Cenaze töreninde birlik ve beraberlik çağrısı yapılırken, ölenlerin yakınları da saldırganların bir an önce bulunup yargı önüne çıkarılmasını istedi.

Yas ilan edilen ülkede cenaze töreni öncesinde, pazar günü bombaların patladığı saat olan 08.30’da bir dakika saygı duruşunda bulunuldu. Tüm bayraklar yarıya inerken, başka saldırılar olma ihtimaline karşı ilan edilen olağanüstü hal de sürüyor.

Saldırıların ardından gözaltına alınan 40 kişinin sorgusunun da sürdürüldüğü bildiriliyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.