İklim KriziManşet

Bir yanda kuraklık riski, diğer yanda sel, fırtına

0

Almanya’da kuraklık riski, Ren Nehri’nin gemi taşımacılığına kapatılmasını gündeme getirdi. İskoçya’da şiddetli kış ve ardından gelen ülkenin en sıcak yazı nedeniyle bir yılda 450 bin koyun öldü. Hindistan ve Pakistan fırtına, aşırı yağış ve sellerle boğuşuyor.

Avrupa’da bir kuraklık dönemi daha yaşanırsa, ülkenin ticari can damarı olan Ren Nehri’nin gemi taşımacılığına kapanabileceği bildirildi. Artan kuraklık riskine dikkat çeken Alman subilim uzmanları, önümüzdeki birkaç ayın yağmur ortalamasının belirleyici olduğuna dikkat çekti.

Geçtiğimiz kış ülkede yaşanan etkili kar yağışları, nehrin çok yüklü gemiler için bile Mart ayında kullanılmasına izin vermişti. Ancak Ren’in en sığ bölgelerinden biri olan Kaub’taki su seviyesi, geçen yılın en kurak mevsimine göre, bu yıl yüzde 20 daha düşük ölçüldü. Yeraltı su havzalarında hala geçen yılın sıcak hava dalgasının etkileri görülürken, nehri beslemeye yardımcı olan buzullar da küçülüyor.

Münih Üniversitesi’nden buzul uzmanı Wilfried Hagg, “Buzullar, yağış eksikliğini telafi etmek için artık çok küçük” dedi. Bilim insanları 2018 sıcak hava dalgasının olağandışı olmakla beraber, yeni bir kuraklık dönemini tetikleyeceğini ve bunun da bu yıl olması olasılığını dışlamıyor. Kimya devi BASF SE ve çelik üreticisi Thyssenkrupp AG dahil, çok sayıda şirket, geçen yılki kötü tablonun tekrarlanması için hazırlık yapıyor.

Düşük Ren nehri seviyelerinin, buzulların küçülmeye devam etmesiyle daha sık gerçekleşmesi bekleniyor. ETH Zürih’in yayımladığı bir araştırmada, Alp dağları buzullarının 2100 yılına kadar yok olabileceğine, yaz aylarında ise Ren’in tamamen yağmur seviyesine bağlı kalacağına işaret edildi. Şimdiden önlem almak isteyen Alman yetkililer, nehrin akışını artırmak için dibini taramayı planlıyor. 

Üç ülkenin can damarı

Ren nehrini, buzul akıntısı ve yağmurlar besliyor, ancak buzulların katkısı son yıllarda iyice azaldı. İsviçre’de yapılan çalışmalar, Alplerden gelen buz akışlarının 1973 ile 2010 yılları arasında neredeyse yüzde 30 azaldığını belirledi. İsviçre Federal Hava Durumu Ajansı’ndan Stephan Bader’e göre buzulların küçülme eğilimini tersine çevirmek için ortalamanın üzerinde kar yağışı olan kışların on yıllarca sürmesi gerekiyor.

İklim değişikliği yüzünden uzun süreli kurak hava koşulları olasılığının arttığını söyleyen Alman uzmanlar geçen yılki kuraklığın ardından yeraltı su havzalarının tamamen dolmamasından da endişe duyuyor.

İskoçya: Bir yılda 450 bin koyun öldü

İskoçya’da olağandışı hava koşulları yüzünden, geçtiğimiz yıl içinde yaklaşık 450 bin koyunun öldüğü bildirildi. Uzmanlar geçen yıl şubat ve mart aylarında ülkeyi vuran soğuk hava dalgası yüzünden, koyunların derin karda boğulduğunu belirtti. Uzun ve çok soğuk kışın ardından gelen ülkedeki en yüksek sıcaklıkların kaydedildiği yaz aylarının da hayvanların sayısında düşüşe neden olduğu kaydedildi. Ülkedeki koyun sayısı iklime bağlı değişiklikler yüzünden bir yıl içinde 7 milyondan 6,6 milyonun altına düştü.

 Et sektörünün yetkilileri, bu durumun daha yüksek kırmızı et fiyatlarına yol açacağını belirtiyor.

Pakistan: Dolu, kum fırtınası, aşırı yağış

Pakistan Ulusal Afet Yönetimi Ajansı, şiddetli yağışlarda 49 kişinin hayatını kaybettiği, 176 kişinin yaralandığı belirtildi. Dolu yağışı ve kum fırtınasının da görüldüğü ülkede 3 gündür devam eden yağışlar nedeniyle 117 evin yıkıldığı öğrenildi.

Şiddetli yağışlardan en çok etkilenen ülkenin kuzeybatı kesiminde 33 kişinin, güneybatıdaki Belucistan eyaletinde 11 kişinin ve güneydeki Sind eyaletinde 5 kişinin öldüğü kaydedildi. Şiddetli yağış ve rüzgar nedeniyle ağaçların, tabelaların ve elektrik direklerinin devrilmesi sonucu çok sayıda kişi yaralanırken, elektrik çarpması sonucu ölenler olduğu da belirtiliyor. Pencap eyaletinde, dolu yağışı ve sel nedeniyle buğday tarlaları da zarar gördü.

Pakistan meteoroloji yetkilileri, ilerleyen günlerde ülkenin birçok bölgesinde daha fazla yağış ve fırtına beklendiği konusunda uyarıda bulundu.

Hindistan’da aşırı yağış: 47 ölü

Hindistan’ın orta ve batı bölgelerinde etkili olan şiddetli yağış, fırtına ve yıldırım nedeniyle 47 kişi yaşamını yitirdi. Hint yetkililer, Rajasthan eyaletinde etkili olan fırtına ve yıldırım isabet etmesi sonucu en az 24 kişinin öldüğünü söyledi. Madhya Pradeş eyaleti Başbakanı Kamal Nath da eyaletteki şiddetli yağış ve fırtınada 10 kişinin yaşamını yitirdiğini söyledi. Gujarat ve Maharaştra eyaletlerinde meydana gelen fırtınada da 13 kişi öldü.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, sosyal medya hesabı Twitter’dan yaptığı paylaşımda, fırtınada hayatını kaybedenlerle ilgili büyük üzüntü duyduğunu dile getirdi. Modi, durumun yakından takip edildiğini vurguladı.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.