Günün ManşetiManşetTürkiye

‘Gümrüksüz patates’te süre uzadı

0

Patates ithalatına tanımlanan 200 bin ton sıfır gümrük vergili tarife kontenjanının süresi 31 Mayıs’a uzatıldı.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında, gümrük vergisi olmayan patates ithalatına ilişkin yeni bir cumhurbaşkanlığı kararı yayımlandı. İthalat için belirlenen süre 20 Nisan’da 31 Mayıs’a uzatıldı. Patates ithalatına dair ilk karar 11 Mart’ta alınmıştı.

25 ilde üretimi niye yasakladınız?

Gümrük ithatanını uzatılması, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut tarafından Meclis’e taşındı.Tanrıkulu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği önergede ithalatta kota ve tarife kontenjanında patatesin gümrük tarife pozisyonunun değiştirilmesinin gerekçesini sordu. Sıfır gümrük vergili ithalatın tanzim satış çadırlarını desteklemek amacıyla yapıldığı iddialarını gündeme getiren Tanrıkulu, tanzim çadırlarında satılan ürünlerin hangi ülkelerden getirildiğini, ürün çeşitlerini ve illere göre dağılımını sordu.

‘Tohumlar ve ihracat nereden?’

Patatesin Tokat ile beraber 25 ildeki toplam 141 bin 650 dekarlık alanda üretiminin yasaklanmasının gerekçesinin de açıklanmasını isteyen Tanrıkulu,. yerli üreticinin patates tohumlarının hangi ülkeden geldiğini, hangi ülkelerle patates ithalatı ve ihracatı yapıldığının da açıklanmasını istedi.

‘Gümrük vergisini değil, mazottaki vergiyi sıfırlayın’

CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut da daha önce buğday, arpa, mısır, pirinç, kuru baklagil, soğan ve domateste gümrük vergisinin sıfırlandığını anımsatarak şunları söyledi: “Çiftçimiz yüksek üretim maliyetleri altında ezilirken bu iktidar gümrük vergilerini sıfırlayarak ülke tarımını ve üreticileri çıkmaza sürüklüyor. Gümrük vergilerini değil mazottaki vergileri sıfırlayın.”

‘Tedbir amaçlı’ demişlerdi

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, patates ithalatında gümrük vergisinin sıfırlanmasının ‘tedbir amaçlı’ olduğunu söylemişti. Türkiye’nin yağışlı bir sezon geçirdiğini ve bunun da ekimleri geciktirdiğini belirten Pakdemirli “Hasat tarihi de 15-20 gün gecikebilir. Tedbir amaçlı, ihtiyaten bir emniyet sübabı oluşturmak için özel sektöre Türkiye üretiminin yüzde üçü beşi kadar bir kota tanımladık. Gelip gelmeyeceği de belli değil” diye konuşmuştu.

You may also like

Comments

Comments are closed.