Türkiye

Ceylanpınar Davası’nda beraatler onandı

0

Çözüm sürecinin bitirilmesine gerekçe olarak gösterilen Ceylanpınar’daki polis cinayetleriyle ilgili davada temyiz süresi de bitti. Temyiz Mahkemesi 9 sanık için verilen beraat kararlarını onadı. Cinayetler de böylece karanlığa gömüldü.

Dava süresince sunulan delillerin ve ihbarların hiç birinin gerçeği yansıtmadığı ortaya çıkmıştı.

Urfa’nın Ceylanpınar ilçesinde 22 Temmuz 2015’te polis memurları Feyyaz Yumuşak ve Okan Uçar’ın öldürülmesiyle ilgili davada verilen beraat kararları onandı. Cinayetler, çözüm sürecinin sona erdirilmesi için gerekçe olarak gösterilmiş, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklaması üzerine tekrar güvenlik politikalarına ve operasyonlara dönme kararı alınmıştı.

Polis memurlarının öldürülmesiyle ilgili Urfa 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 1 Mart 2018’de görülen karar duruşmasında dördü tutuklu dokuz sanığın tamamının beraatına karar verilmişti. Dava savcısının karara itirazı üstüne Antep Bölge Adliye Mahkemesi 18. Ceza Dairesi’nde temyiz duruşması görüldü.

Bölge Adliye Mahkemesi de yerel mahkemenin kararını onayarak sanıkların tamamının beraatına hükmetti.

Ne olmuştu?

Saldırının ertesi günü beş kişinin içinde olduğu bir araç polis tarafından durduruldu ve araçtakiler karakola götürüldü. Karakolda işlemlerin sürdüğü sırada gelen bir ihbarda araçta bulunanların cinayete karıştığını söylendi. Saldırıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında yedisi tutuklu toplam 13 sanık hakkında müebbet hapis istemiyle dava açıldı.

Dava süresince kimin, nerede, ne zaman cep telefonuyla konuştuğunu belirleyen HTS verileri imha edildi, ihbarlarları yapanların kimlikleri belirlenemedi, tutuklamaya esas teşkil eden ihbar asılsız çıktı. Aynı mahallede yaşayan tek tanık ölen iki polisin o akşam eve iki arkadaşlarıyla birlikte geldiğini söyledi. Dava sürecinde davaya bakan hakim ise FETÖ davası kapsamında tutuklandı.

1 Mart 2018 tarihinde Urfa 2. Ağır Ceza Mahkemesi tüm sanıklar için beraat kararı vermişti.

Çözüm bitti, ‘Hendek’ başladı

Ceylanpınar’ın hemen bir gün sonrası 23 Temmuz 2015’te Irak’ın kuzeyindeki PKK hedeflerine yönelik hava operasyonları düzenledi.

23-24 Temmuz günleri ise Türkiye çapında IŞİD, DHKP/C ve PKK, PKK’nin gençlik yapılanması YDG/H’ye yönelik polis operasyonu başladı. İki günde 34 ilde toplam 851 kişi gözaltına alındı.

Ardından “Hendek Operasyonları” olarak adlandırılan askeri operasyonlar başladı. Operasyonlar sokağa çıkma yasaklarıyla eş zamanlı olarak ilerledi; Sur, Cizre Nusaybin’de çok sayıda insan hayatını kaybetti, mahalleler yerle bir oldu.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.