İklim ve EnerjiManşetTürkiye

Kuş cenneti kararacak

0

Çayırhan B Termik Santrali’nin kömür ihtiyacı için Beypazarı’ndaki maden arama sahasında bulunan taşınmazların ‘acele kamulaştırılmasına’ karar verildi. Bölgede Nallıhan Kuş Cenneti ve çok sayıda köy bulunuyor.

Nallıhan Kuş Cenneti, yapılması planlanan termik santrale sadece 5.9 km. uzaklıkta.

Ankara, Beypazarı’nda kurulacak Çayırhan B Termik Santrali’nin ihtiyacı olan linyit kömürünün çıkarılması için yöredeki maden arama sahasında bulunan taşınmazların ‘acele kamulaştırılmasına’ karar verildi. Kamulaştırılacak alanların bir kısmı için 8 Ağustos 2016 tarihli Bakanlar Kurulu’ndan karar çıkarılmıştı. 10 Nisan’da da kalan bölümü için Cumhurbaşkanlığı kararları yayımlandı. Kolin-Kalyon Enerji – Çelikler Ortak Girişim Grubu’nun kurduğu şirket, santral ve maden sahasının işletmesini 35 yıl yapacak. Çevreciler doğaya zarar vereceği gerekçesiyle santrale karşı çıkıyor.

Gazete Duvar’dan Tamer Arda Erşin’in haberine göre, santral, Nallıhan Kuş Cenneti’nin 5.9 kilometre uzağına kurulacak. Santralin enerji üretiminde Çayırhan II Linyit sahasından çıkarılacak kömür kullanılacak.

15 yıllık alım garantisi var

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından santral ve linyit kömür rezerv alanlarının özelleştirme ihalesi, açık eksiltme usulü ile 6 Şubat 2017 tarihinde yapılmı; Kolin-Kalyon Enerji-Çelikler Ortak Girişim Grubu en düşük teklifi vererek, kWh (kilowatt- saat) 6,04 centle ihaleyi kazanmıştı. Grubun kurduğu Çayırhan Elektrik Üretim ve Madencilik Anonim Şirketi, santral ve maden sahasını 35 yıl işletecek. Devlet, şirketin üreteceği elektriğe 15 yıl alım garantisi verdi.

Hem pahalı hem iklimi değiştiriyor

Burada üretilen elektriğin devlete pahalıya mal olacağını ifade eden iklim ve enerji uzmanı Önder Algedik, “Krizin olduğu bir dönemde 6,04 centten elektrik almak, faturalarının artması anlamına geliyor. Hem iklimi değiştirecekler, hem de kriz döneminde pahalıya enerji alacaklar” diye konuştu.

Çevre örgütü 350 de santralde üretilecek enerjinin maliyetiyle ilgili şunları söyledi: “Şili’de güneşten üretilen her kWh elektrik için 2,91 cent verilecek. Çayırhan B termik santralindeki maliyet Şili’deki güneş elektriğinden 2 kat daha pahalı anlamına geliyor. Türkiye yerli dedikçe güneş, rüzgar ve enerji verimliliğinin önünü keserken kaynakları fosil yakıtlara aktarması sonucunda hem daha pahalı hem iklimi değiştiren bir faturayı halka ödetiyor.”

Elektrik Mühendisleri Odası ise şirkete 15 yılda yapılacak toplam ödemeyi şu şekilde açıkladı:  “15 yılda yıllık 4.2 milyar kWh üretim üzerinden 3.8 milyar dolarlık (14.3 milyar TL) ödeme yapılacak. Yatırım maliyetinin 1.1 milyar dolar olmasının öngörüldüğü dikkate alındığında alım garantisi yoluyla 4.5 yılda bu bedeli halkımız şirketlere ödeyecek.”

ÇED ‘olumlu’ raporu verilmişti

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ankara İl Müdürlüğü, 2016 yılında santral için Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) “olumlu” raporu vermiş; yani santralin çevreye vereceği zararın kabul edilebilir seviyede olduğunu ileri  sürmüştü.

Raporu inceleyen 350 Ankara ise aynı görüşte değil: “ÇED raporunda santralin baca yüksekliğinin 150 metre olacağı, uçucu külün 7.5 kilometrelik mesafeyi etkileyeceği belirtiliyor. Bu durumda küller, 5.9 kilometre uzaklıktaki Nallıhan Kuş Cenneti’ni, 110 metre mesafedeki Uluköy’ü, 1 kilometre mesafedeki Karaköy’ü, 3 kilometre mesafedeki Davutoğlu Köyü’nü etkileyecek.”

‘Küller çevreye yayılacak’

Kuş Cenneti ve bölgedeki bir dizi köyün santralin salımlarından etkileneceğine dikkat çeken Algedik’in verdiği rakamlar da korkutucu: “Karbondioksit dışında kömürün çıkartılması ve yakılması sırasında metan da atmosfere yayılacak. 1 milyon ton külün ortaya çıkacağı, 3 milyon 850 bin ton kömürün yakılacağı, 4 milyon ton karbondioksitin yayılacağı, 277 bin dekar tarım arazini ve komşusu olduğu kuş cennetine zarar vereceğini artık bütün Türkiye biliyor.” 

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir 17 Şubat 2017 tarihinde Meclis Başkanlığına verdiği araştırma önergesinde bölgede ortaya çıkacak tablonun araştırılmasını istemiş; “Santralin baca filtreleri, en iyi ihtimalle yüzde 99 tutsa bile yılda 10 bin ton külün çevreye yayılması engellenemeyecektir” değerlendirmesini yapmıştı. Emir’in önergesine hâlen yanıt verilmedi.

Tarkan’da karşı çıkmıştı.

Şarkıcaı Tarkan, 6 Şubat 2017’de Instagram hesabından paylaştığı görsele “Sende itiraz et, Nallıhan kuş cennetini bu haksızlıktan koru!” notunu ekleyerek, santralin kurulmasına karşı çıkmıştı.

“Acele kamulaştırma” kararı yurt savunması, özel yasalarda belirtilen olağanüstü durumlar ve Cumhurbaşkanınca aceleliğine karar verilen hallerde alınıyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.