Günün ManşetiManşet

Katedral ayakta ama hasar büyük

0

Notre Dame Katedrali’nde dün gece çıkan yangında yapı büyük hasar gördü. Merkez çan kulesi ve 800 yıllık ahşap çatı çöktü, ünlü gül vitraylı pencerelerden en az biri patladı. Şimdi yaralarını saran Fransa’da Cumhurbaşkanı Macron’un çağrısıyla büyük bir bağış kampanyası başlatıldı

Notre Dame, UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’ndeydi.

Fransa’nın simgesi ve dünya mimari tarihinin en önemli yapılarından biri olan Notre Dame Katedrali’nde dün gece çıkan yangın, 9 saat sonra söndürüldü. Kilisenin çatısında çıktığı belirlenen yangının hızla bütün yapıyı sarması sonucu Notre Dame’ın merkez çan kulesi ve 800 yıllık ahşap çatısı çöktü. UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde bulunan katedralin 1200’lü yıllarda yapılan meşhur gülbezek vitray pencerelerinden en az birinin ısıdan dolayı patladığı iddia ediliyor.

İçişleri Bakan Yardımcısı Laurent Nunez, katedralin iki ikonik kulesinin kurtarıldığını ve ana yapının ayakta kalacağını söyledi. Bir itfaiyecinin ise ağır yaralandığı açıklandı.

Cumhurbaşkanı Macron, eşiyle birlikte yanan katedralde incelemelerde bulundu, “Fransa tarihinin bir parçası olan katedrali yeniden inşa edeceğiz” dedi.

‘En kötüsü engellendi’

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise yangının kontrol altına alınması sonrası yaptığı açıklamada, “En kötüsü engellendi” dedi. Dumanların yükseldiği dakikalarda tarihi yapının önüne giden ve yangını “korkunç bir trajedi” olarak niteleyen Macron, “Cesur itfaiye ekiplerimiz katedralin ana taş yapısını kurtarmayı başardı. İçeri girmeseler kesinlikle çökecekti” diye konuştu.

Katedrali yeniden inşa etmek için uluslararası bir fon oluşturma çağrısı yapan Macron şunları söyledi: “Fransa’nın tarihinin parçası olan katedrali hep birlikte yeniden inşa edeceğiz. Önümüzdeki yıllarda tamamlayacağımız bir proje geliştireceğiz. Bu Fransa halkının beklediği ve tarihimizin hak ettiği şeydir.”

Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo da kilisenin içindeki bazı sanat eserlerinin kurtarıldığını bir tweet ile duyurdu.

Öte yandan, Notre Dame Katedrali Sözcüsü Andre Finot, “Her şey yanıyor, 19. yüzyıldan, 13. yüzyıldan kalan her yer yanıyor, hiçbir şey kalmayacak” dedi.

Yangının renovasyon sırasında kilisede tutulan kimyasallar yüzünden çıkmış olabileceği düşünülüyor. Sabotaj ihtimali üzerinde ise şimdilik durulmuyor.

Yangın neden çıktı?

Fransız polisi soruşturma başlatırken, yangının restorasyon için yapıda tutulan kimyasallar yüzünden çıkmış olabileceği iddia ediliyor. Soruşturmadan sızan ilk bilgilere göre sabotaj ihtimali üzerinde durulmuyor. Bununla birlikte, Fransa’da son haftalarda birçok kilisede küçük yangınlar çıktığında dikkat çekenler de eksik değil.

Bir süredir yaklaşık 6 milyon euroluk bir restorasyondan geçirilmekte olan katedralin bazı bölümlerinde son haftalarda iskeleler kurulmuştu. Katedralin bronz heykelleri geçen hafta restorasyon sırasında vinçlerle çıkarılmıştı.

Liberation: Bizim dramımız

Yangın, ülke basınında da geniş yer buldu. Libération, “Bizim Hanımımız” anlamına gelen Notre Dame’ın adına gönderme yaparak “Bizim Dramımız” (Notre Drame) manşetiyle çıktı.

1163’te inşaatına başlanan ve 182 yıl sonra 1345’te açılan katedralin adı Meryem Ana’ya ithaf edilmişti. 

Yapımı 182 yıl süren Notre Dame’ın yeniden inşasının uzun yıllar sürmesi bekleniyor.

Bağış yağıyor

Cumhurbaşkanı Macron’un uluslarası bağış kampanyası çağrısı üzerine şimdiden işinsanı ve kuruluşlardan yüz milyonlarca avro sözü geldi. Kering Group’un CEO’su Fransız milyarder François-Henri Pinault 100 milyon avroluk (yaklaşık 655 milyon lira) bir destek vereceklerini açıkladı. Louis Vuitton ve Sephora gibi ünlü markaları çatısında barındıran LVMH’nin sahibi Bernard Arnault ve ailesi de 200 milyon avro (yaklaşık 1.3 milyar lira) sözü verdi.

Fransız vakıf Fondation du Patrimoine de Unesco Kültür Mirası listesinde yer alan katedral için uluslararası fon oluşturacağını açıkladı.

Notre Dame’ın yeniden inşasının uzun yıllar sürmesi ve yüz milyonlarca euro’ya mal olması bekleniyor. Katedralin içindeki yüzlerce yıllık hazinelerin ne kadarının kurtarılabildiği ise hâlâ bilinmiyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.