ManşetTürkiye

Kaosta 3. hafta: Maltepe’de oy sayımı tekrar başladı

0

Oy sayımı kaosu, yerel seçimlerden sonra üçüncü haftasına girdi. Maltepe’de tamamlanan sandıklar için yeniden sayım yapılmayacak, kalanlar sayılacak, Büyükçekmece’nin durumu beklemede. AKP’nin hazırlandığı ‘olağanüstü itiraz’ın yasal süresi de uzadı..   

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Maltepe’de yeniden sayımla ilgili yaptığı itirazı kabul etti. İtirazı görüşmek üzere toplanan YSK, Maltepe ilçe seçim kurullarının tüm oy sayımlarının iptali yönündeki kararını kaldırdı.  Böylelikle, Maltepe’de tamamlanan sandıklar için yeniden sayım yapılmayacak. Ancak kalan sandıkların sayımı devam edecek. Toplamdaki 1089 sandıktan 900’den fazlasının sayıldığı, geriye yaklaşık 119 sandığın kaldığını hesaplayan CHP’liler, Maltepe’de sayımın en geç cumartesi günü bitmesini bekliyor.

Oy sayım kurulu sayısı 6’ya çıkarıldı

YSK kararında CHP’nin isteği doğrultusunda yeni seçim tasnif heyetleri oluşturulabileceği de öngörülmüştü. Buna göre, bu sabah ilçe seçim kurulu oy sayım kurul sayısını ikiden altıya çıkartma kararı aldı.

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) İstanbul’daki seçime itirazı üzerine, sandıkları tekrar açılarak sayılan Maltepe’de ilave kurullar ve yaptıkları sayım iptal edilmişti. CHP 400 sandığın tekrar sayılması anlamına gelecek kararı YSK’ya taşımıştı.

Maltepe kritik

31 Mart yerel seçimlerinin ardından YSK, AKP’nin itirazları sonucu İstanbul’un tüm ilçelerinde geçersiz oyların, bazılarında ise tüm oyların yeniden sayımına karar vermişti. İstanbul’daki yeniden sayım süreçlerinde sadece Maltepe’deki sayım tamamlanamamış durumda.

Sayımın tamamlanması seçim sürecinin işlemesi açısından kritik önem taşıyor. YSK’nın İstanbul’la ilgili  kararını vermesi için Maltepe’deki sayımın sona ermesi ve birleştirme tutanaklarının tamamlanması gerekiyor.

Olağanüstü itiraz süresi uzadı

YSK’nın “süreç aksamadan yürümesi” koşuluyla yaptığı planlamalara göre seçim sonuçlarına olağanüstü itirazların 14 Nisan pazar günü tamamlanması bekleniyordu. Ancak İstanbul’da oy sayımı henüz bitmediği için YSK’daki yargıçlar başvuru süresinin uzadığını belirtti. AKP Sözcüsü Ömer Çelik de “İstanbul için olağanüstü itirazı, birleştirme tutanakları ortaya çıktıktan sonra yapacağız” demişti.

Eski cumhuriyet savcılarından Ömer Faruk Eminağaoğlu da birleştirme tutanakları ortaya çıkmadıkça olağanüstü itiraz başvuru süresinin de uzayacağını söyledi. Bu başvurunun birleştirme tutanaklarından sonra bir haftalık süre içinde yapılabileceğini hatırlatan Eminağaoğlu, “AKP süreyi uzattıkça seçimi kazandığını zannediyor ama Türkiye’de hukuk kurallarının işletilmediği ortada. Bu seçim, hukukun aldığı darbeyi de göstermiştir” dedi.

Maltepe’de oy sayım süreci hızlanmış olsa da, AKP’nin “usulsüz seçmen kaydı” iddiasıyla Büyükçekmece’de seçimin yenilenmesi için YSK’ya yaptığı olağanüstü başvurudan henüz sonuç çıkmış değil. Bu konuda AKP’den gelen delilleri incelemeyi sürdüren YSK’nın Büyükçekmece için vereceği karar İstanbul genelini de etkileyecek.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.