ManşetTürkiye

Yine yeniden sayım: Maltepe’de 400 sandığın sayımı iptal edildi

0

AKP ve MHP’lilerin tutanakları imzalamayı reddetmesi üzerine, Maltepe’de yeniden sayılan oylar, silbaştan sayılacak. Sayım kurulu sayısı da 12’den 2’ye indirildi.

31 Mart yerel seçimlerinin ardından Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) talebi üzerine oyların yeniden sayılmasına karar verilen Maltepe’de AKP ve Milliyetçi Hareket Partili (MHP) sandık görevlilerinin tutanakları imzalamayı reddetmesi üzerine sayım durdu. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), AKP’nin olağanüstü itirazı üzerine Maltepe Seçim Kurulları’nın sandık kurullarının sayısının artırılması dair kararını da kaldırdı. Böylece ilavelerle 12’ye çıkarılan sandık kurulu sayısı yeniden 2’ye düşürüldü. YSK’nın kararıyla iptal edilen sandık kurullarının saydığı oylar da yeniden sayılacak. CHP, Maltepe Seçim Kurulları’nın aldığı bu kararlara karşı YSK’ya itiraz etti.

YSK’nın AKP’nin olağanüstü itirazı üzerine sandık kurullarının sayısının artırılmasına dair kararı kaldırması, ilçede iki gün önce kurulan 10 yeni sandık kurulunun yaptığı sayımları hükümsüz kıldı. YSK kararının gerekçesinde; Maltepe 1. Ve 2. Seçim Kurullarının sandık kurulu sayısının artırılması kararını müştereken (iki kurul birlikte toplanıp karar almıştı) almadığı belirtildi.

Toplam 1087 sandıktan sadece 175 dolayında yeniden sayılmayan sandık kalmışken, işlem durduruldu. Maltepe 1. ve 2 Sandık Kurulları YSK kararı uyarınca 10 yeni sandık kurulu tarafından yapılan sayımların geçersiz sayılmasına karar verdi. Bu karar ile 400 dolayında sandığın sayımı iptal edilmiş oldu. Sandık Kurulu sayısı da 12’den 2’ye düştü. Maltepe Seçim Kurulları, oyların sayımının hızlandırılması için yeni sayım terminalleri kurulmamasına da karar verdi.

Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) Barış Yarkadaş, konuya ilişkin sosyal medya hesabından şu paylaşımda bulundu:

‘Memurlar baskı altında’

“Maltepe’deki sayım durdu. Çünkü; YSK’nın yazılı talimatına rağmen; memurlar, AKP ve MHP’li temsilciler tutanaklara imza atmıyor diye imza atmayacaklarını söylüyor. Oysa ki; YSK’ya göre hâkimler ile CHP ve SP temsilcilerinin imzası yeterli. Maltepe Seçim Kurulu şu an toplantıda.

AKP-MHP, Maltepe’deki sandıkların tümünü saydırarak değişik bir sonuç almayı planlıyordu. Sonuçlar istedikleri gibi çıkmayınca bu kez de sayım bitmesin diye hakimlerin tutanaklarına imza atmıyorlar. Memurlar da kendilerini baskı altında hissediyor. İktidar halka meydan okuyor.

AKP ve MHP, İlçe Seçim Kurulu’nun oluşturduğu son 10 sayım istasyonunun saydığı 300 sandığın yeniden sayılmasını istiyor. Bunun anlamı 800 sandığı geçen sayım işleminin yeniden 500’lere dönmesi… Oysa ki; engelleme olmasa sayım bu gece bitecek, yarın mazbata verilecekti.”

AKP ve MHP, İlçe Seçim Kurulu’nun yaptırdığı 400 sandığın sayımını iptal ettirdi. Bunun anlamı şu; sayımlar, 500. sandıktan yeniden başlayacak. Sayımları, ilk oluşturulan iki kurul yeniden sayacak. Bu yüzden, şu an toplan 576 sandık sayılmayı bekliyor. CHP karara itiraz etti.

913 sandık sayıldı

Saat 19:15’te’de Twitter hesabından yaptığı paylaşımla Maltepe’de 1089 sandığın 913’ünün sayıldığını belirten Yarkadaş’ın son güncellemesi şöyle:

Maltepe’de an itibariyle 1089 sandığın 913’ü sayıldı. Geride sayılacak olan 176 sandık kaldı. Şu an son sayımla birlikte Ekrem İmamoğlu, 13.907 oy ile bir kez daha İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. Biz de Maltepe’de sandık ve oy nöbetindeyiz.”

Kavga çıkmıştı

CHP tarafı hafta boyunca AKP ile MHP’nin sayımın yavaşlatılmasını sağlayarak mazbata sürecinin uzatılmasını amaçladığını öne sürüyordu. İki gün önce de AKP ile MHP’lilerin Maltepe’de topluca sayım yapılan alana girmesi sonucu kavga çıkmış bu sebeple sayım durdurulmuştu.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.