Hayvan HaklarıManşet

Hafta sonu katliamı: 48 hayvan öldürüldü

0

Hayvan katilleri geçtiğimiz hafta sonunu boş geçirmedi. Ankara’nın Çubuk ilçesinde 30 köpek, 2 kedi yavrusunun çöp torbalarına  konmuş cesetleri bulundu. Diyarbakır’da yol kenarında zehirlendiği öne sürülen 13 köpek köylülerce gömüldü. Izmir’de 5 günlük kedileri başlarını ve patilerini keserek öldürdüler. Istanbul’da papağanına kameralar önünde işkence ederek ölümüne neden olan kişiye ceza verilmedi: Gerekçe, sahipli papağan mal kapsamına giriyor.  

Ankara’nın Batıkent ilçesindeki bir parkta 16 köpeğin zehirli etlerle öldürülmesinin yaratttığı şok geçmeden, yine Başkent’te bu kez Çubuk ilçesinde, boş bir arazida bir kısmı çöp torbalarına konulmuş 30 köpek, 2 kedi ölüsü bulundu. Geçtiğimiz hafta sonu olaydan haberdar olan hayvanseverler, büyük tepki gösterdi.

Çubuk’taki Yıldırım Beyazıt Üniversitesi yakınında yürüyüş yapan bir grup genç, boş araziye atılan hayvan ölülerini görünce Çubuk Belediyesi ile hayvan derneklerine haber verdi. Belediye görevlileri, bölgede bazıları çöp torbalarına konulmuş 30 köpek ve 2 kedi ölüsü tespit etti. Hayvan cesetleri, kamyonete konularak götürüldü. Gelen hayvanseverler ve polis ekipleri de bölgede inceleme yaptı. Köpeklerin bulunduğu alanda bulunan kredi kartı slibi ve kıyafet etiketi polislere teslim edildi.

‘Sahiplerine ulaşırsak katilleri buluruz’

Patili Canları Yaşatma Derneği Başkanı Alper Karmış, hayvanların katledildiğini düşündüklerini söyledi. 2’si pitbull, 1’i rottweiler cinsi toplamda 30 köpek ve 2 kedi ölüsünün bulunduğunu söyleyen Karmış, “Bu manzarayı anlatmak mümkün değil. Arka tarafımızda hepsi komple bir arada yatıyordu. 10-15 günlük bir süre olduğunu tahmin ediyoruz, hayvanlar kurtlanmıştı.. Özellikle 2 pitbull ve 1 rottweilerdan yola çıkarak sosyal medyada sahiplerine ulaşabilirsek bunu kimin yaptığına dair de bir fikrimiz olacaktır diye düşünüyorum” diye konuştu.

‘Bu bir kurumun işi’

Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Haydar Özkan ise, “Şu ana kadar Türkiye tarihinde çıkıp da bir vatandaşın 30 tane hayvanı öldürdüğü görülmedi. Bu işin bir kurum tarafından yapıldığını düşünüyorum. Hayvana tecavüz edenlere, katledenlere hapis cezası verilmeli” dedi.

‘Yasa istiyoruz’

Hayvanları Koruma Kurtarma ve Yaşatma Derneği’nden yapılan yazılı açıklamada ise, ” Türkiye’nin her yerinden her gün yeni katliam haberleri alıyoruz. İnsanlık yavaş yavaş çürüyor. Yetkililer yasa çıkartmak için hala daha ne bekliyor? Bu katliamlara ‘dur’ demenin tek yolu yasadır, yasa istiyoruz” denildi.

Çubuk Belediye Başkanı Baki Demirbaş da güvenlik güçleriyle belediyenin tüm birimlerinin bu vahşetin ortaya çıkarılması için seferber edildiğini söyledi.

Hayvan hakları savunucularının ne protestoları ne de yasal yollara başvurmaları kar etmiyor. Savunucular, yasaların bir an önce değiştirilmesini istiyor.

Diyarbakır’da da 13 ölü köpek

Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde ise yol kenarında bulunan cansız 13 köpek, köylüler tarafından topluca gömüldü.  Çınar ilçesine bağlı Altınakar Mahallesi, Gelensu mezrasında, yayılan kokular üzerine hayvanları bulan yore halkı köpeklerin zehirlenerek öldürüldüklerini iddia etti. Köpekler boş bir arazide topluca gömüldü. Olayın jandarmaya bildirilmesi üzerine ekipler, katillerin yakalanması için çalışma başlattı

5 günlük kedilerin başlarını ve patilerini kestiler

İzmir’in Menemen ilçesinde, 5 gün önce doğan 5 kedi, başları ve patileri kesilerek öldürüldü. Kedi ölülerini görüp, büyük üzüntü yaşayan bölge halkı, savcılığa suç duyurusunda bulundu. Bölgedeki vatandaşlar, kedileri öldüren kişi ya da kişilerin yakalanıp cezalandırılmasını istedi.

Ulukent’te site sakinlerinin besleyip, ‘Prenses’ adını verdiği kedi, 5 gün önce 5 yavru doğurdu. Bazı site sakinlerinin, beslenmelerine karşı çıkması üzerine hayvanseverler de yavru kedilere kapalı bisiklet garajında bakmaya başladı. Yavruları beslemek için dün akşam bisiklet garajına giren site sakinleri, başları ile patileri kesilmiş kedilerin ölüsüyle karşılaştı. Öldürülen kedilerin garajın önündeki bahçeye atıldığı görüldü. Hayvanseverler, belediye ve polise gidip şikayetçi oldu. Bazı site sakinleri de savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Papağanı işkenceyle öldürene dava yok

Papağanına işkence yapan MasterChef yarışmacısı Murat Özdemir’e dava açılmadı. Özdemir, 17 Aralık 2018’de ‘Bahtiyar’ isimli papağanına işkence yaptığı sırada çektiği videoyu paylaşmış, ardından gözaltına alınmıştı. Ameliyata alınan papağan, operasyonun ardından hayatını kaybetti. TV8’deki MasterChef yarışmasıyla ünlü olan Özdemir’in ise bir süre akıl hastanesinde kalması kararlaştırıldı. Hayvanları Koruma Kurtarma ve Yaşatma Derneği (HAYKURDER) de Özdemir hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Ancak İstanbul başsavcılığı 88 müştekinin bulunduğu soruşturmayı tamamlayarak, Özdemir hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Karara gerekçe olarak ‘mala zarar verme’ suçunun kendi hayvanına zarar verme kapsamında kalması gösterildi. Özdemir’e yalnızca para cezası verildiği kaydedildi.

HAYKURDER Başkanı Erman Paçalı, kararı “Hukuk bu kararı kabul ediyor olabilir ancak vicdanlar kabul etmiyor” sözleriyle değerlendirdi.

You may also like

Comments

Comments are closed.