Dünya

Finlandiya’da zafer, 20 yıl sonra sosyal demokratların

0

Seçim gündemine iklim değişikliği ve ‘temiz enerji’nin damgasını vurduğu Finlandiya’da Sosyal Demokrat Parti ipi ilk sırada göğüslerken, Yeşiller oylarını artırarak Meclis’e 20 vekil soktu. Aşırı Sağcı Gerçek Finler de güç kazandı.

SDP lideri Rinne, 1999’dan bu yana ilk kez elde ettikleri seçim başarısını eşi ve partilileriyle birlikte kutladı.

Finlandiya’da dün düzenlenen genel seçimde Sosyal Demokrat Parti (SDP) yüzde 17,7 oy alarak az farkla seçimi birinci sırada tamamladı. İkinci sırada yüzde 17,5 oyla aşırı sağcı Gerçek Finler, üçüncü sırada ise oyları üçte birine düşen Merkez Parti yer aldı. Yeşiller Ligi ise oylarını yüzde 5 artırarak, meclise 20 milletvekili sokmayı başardı. Partinin yeni vekillerinin 17’si kadın ve dördü de 30 yaşından genç.

SDP lideri Antti Rinne, seçim başarısından sonra yaptığı konuşmada, 1999’dan beri ilk defa Finlandiya’nın en büyük partisi olduklarını söyledi. Ülkede son yüz yılda ilk defa bir parti yüzde 20’den fazla oy almayı başaramadı.

Seçime katılım oranının yüzde 72’de kalırken, 200 sandalyeli parlamentoda SDP’nin 40, Gerçek Finler’in ise 39 sandalyesi olması bekleniyor. Aşırı sağcı parti bu sonuçla sandalye sayısını bir artırmış olacak.

Gündem iklim değişikliği

Finlandiya seçimlerinde öne çıkan en önemli konu iklim değişikliği oldu. Fin halkının yüzde 70’i, yeni hükümetin önceliğinin iklim değişikliği ile mücadele olmasını istiyor.

Yeşiller dışındaki partilerin de iklim değişikliği konusunu seçim vaatleri arasına aldığı ülkede meclis, geçtiğimiz ay kömüre dayalı enerji üretimine 2029 yılı itibarıyla son verme kararı almıştı.

Partilerin önerileri arasındaysa elektrikli araçların sayısının artırılması, sera gazı salımını tetikleyen et tüketimini vergi artışı ile düşürme ve okullar gibi devlet kurumlarında vejetaryen mutfağına ağırlık verme gibi teklifler bulunuyor. Ülke çapında yapılan yeni anket seçmenin yüzde 70’inin iklim değişikliği ile mücadele ve karbon ayakizinin azaltılmasının yeni hükümetin önceliği olmasını talep ediyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.