ManşetTürkiye

Varlık Fonu Akkuyu’ya ortak mı oluyor?

0

Erdoğan’ın ziyareti sırasında Rusya cephesinden gelen açıklama, iki ülkenin oluşturduğu ortak fonun enerji yatırımları için de kullanılacağını ortaya çıkardı. Böylece ortak yatırımın Türkiye tarafını oluşturan Türkiye Varlık Fonu, sermayedar bulamadığı Akkuyu Nükleer Santrali’ne kendisi ortak olacak

İhaleyi kazanan Kolin ve Kalyon grupları, Akkuyu Nükleer Santrali için kurulan konsorsiyumdan çekilince geriye yalnızca yüklenici olan Cengiz İnşaat kaldı. Cok sayıda çağrı yapılmasına karşın şimdiye dek yeni ortaklar bulunamadı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, beraberindeki 8 bakanla gittiği Rusya’da, Devlet Başkanı Vladimir Putin’le Idlib meselesi, S-400’ler, Türk akım, Akkuyu Nükleer Santrali ve vize serbestisi konularını görüştü.

Görüşmeler sırasında Türkiye Varlık Fonu ile Rusya Doğrudan Yatırım Fonu arasında kurulan “Türkiye-Rusya Ortak Yatırım Fonu” anlaşmasının 1 milyar dolarlık bütçeyle aktif hale getirilmesi için bir anlaşmaya imza atıldığı ortaya çıktı.

T24 yazarı Mühdan Sağlam, fonun yatırım yapacağı alanlar arasında enerjinin yer almamasına karşın, konuyla ilgili yapılan planların değişmiş göründüğünü yazdı:

 “Fonun hedef alanlarının listesinde enerji yer almıyordu ya da gündeme gelmedi. Ancak anlaşma imzalandıktan sonra basına açıklama yapan Rusya Doğrudan Yatırım Fonu Başkanı Kirill Dmitriyev, Rusya-Türkiye Yatırım Fonu’nun Akkuyu Nükleer Santrali Projesi’ne dahil olma yönünde planlarının olup olmadığı sorusuna, “evet var” yanıtı verdi. Dahası Dmitriyev, fonun enerji odaklı bazı projeleri de incelediğini sözlerine ekledi.”

Ne olmuştu?

Akkuyu Nükleer Güç Santrali Anlaşması 2010’da imzalanmış, Rus tarafı söz verdiği yüzde 51 sermayeyi koymasına karşın, Türkiyeli sermayedarlardan Kolin ve Kalyon grupları projeden çekilmişti. Yalnızca Cengiz İnşaat’in yüklenici olarak kaldığı projede, şimdiye dek yeni ortaklar bulunamadı.

Dmitriyev’in açıklaması, aktifleştirilecek ortak fon aracılığıyla, Varlık Fonu’nun, sermayedar bulamadığı Akkuyu Nükleer Santrali’ne kendisinin ortak olacağını gösteriyor.

İki ülke arasındaki ortak fonun ise, Türkiye Varlık Fonu’nun üzerine düşen miktarı ödeyemediği için geciktiği belirtiliyor. Bünyesinde THY, Ziraat Bankası, Borsa istanbul gibi değeri 40 milyar doları bulan Varlık Fonu’nun bir yandan borç ararken, bir yandan da pazartesi günü imzalanan anlaşmayla Ortak Yatırım Fonu’na 500 milyon dolar ayırması, Varlık Fonu Rusya ile fon kurmak için mi borç aradı sorusunu gündeme getiriyor. Ancak borçlanma iddialarına karşı Varlık Fonu bugüne kadar hiçbir açıklama yapmadığı için borç alındı mı, alınmadı mı, bu borç Rusya için mi kullanıldı bilinmiyor.

Yazının tamamı için, https://www.gazeteduvar.com.tr/yazarlar/2019/04/10/varlik-fonu-akkuyuya-ortak-mi-oluyor/

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.