KitapKültür-Sanat

Troyalı Helena ile Paris ve Tahta At Efsanesi

0

Çocuk ve gençlik edebiyatımızın usta yazarı Yalvaç Ural, Troya Savaşı’nı ve Tahta At Efsanesi’ni, sözlü-yazılı anlatımlarla günümüze ulaşan pek çok kaynaktan ve ayrımlı metinlerden yola çıkarak, çocuklar, gençler ve yetişkinler için şiirsel bir dille kaleme aldı.

3000 yıllık destanların gizemli öyküsü

Troya Savaşı, Homeros’un İlyada destanında, Hektor’un ölümüyle sona erer; Odysseia’da ise Odysseus’un ülkesi İthake’ye dönerken başından geçenler anlatılır. İlyada’da kentin yıkılışından ve Epeios adlı biri tarafından yapıldığı söylenen “tahta at”tan hiç söz edilmez.

Tahta At Efsanesi’ni, Odysseia’nın 8. bölüm, 490. özdekinden, Odysseus’un isteği üzerine Ozan Demodokos’un söylediği bir ezginin sözlerinden öğreniriz. “İlyon’un destanı” da denen İlyada’da, savaştan sonra Kral Priamos, Hekabe, Paris, Helena, Andromakhe ve oğlundan, pek çok komutan ve askerin başına gelenlerden, Troya halkından hiç söz edilmez. Ölümlü tek yanı olan topuğundan vurularak öldürülen Akhilleus’tan, ada krallarından, Paris’in ölümünden ve Helena’nın başına neler geldiğinden de… Troya Savaşı’ndan sonra yaşananları, savaşa katılan ve savaşı yazan Frigyalı Dares’ten, Troya’dan kaçıp İtalya’ya kadar giden Kral Priamos’un kardeşi ve yeğeninin söylencelerini de Latin şair Vergilius’un Aeneas destanından öğreniriz.

Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanan “Troya’lı Helena ile Paris ve Tahta At Efsanesi” kitabını Erdoğan Oğultekin resimledi.

Yalvaç Ural

1945 yılında Konya’da memur bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Annesi ilkokul öğretmeni, babası ise Toprak Mahsulleri Ofisi’nde eksper müdürü idi. Öğrenimini Anadolu’nun değişik il ve ilçelerinde sürdürdü. Kabataş Lisesi’nde başladığı lise öğrenimini İstanbul’da Atatürk Erkek Lisesi’nde tamamladı. Lise yıllarında müzik ve edebiyata ilgi duydu.

Yalvaç Ural, liseden sonra gazeteciliği meslek olarak seçti ve Milliyet Gazetesi’nde editör olarak çalışmaya başladı. Gazetecilik yaşamı çok sayıda farklı yayınevi ve gazetede sürdü.23 yılda 25 çocuk dergisi yayımladı. Yurt dışında yayımlanan Türkçe dergilere katkıda bulundu. Yalvaç Ural’ın “Gölcüğü Küçük Avcılar” adlı öyküsü İngilizce’ye çevrilerek, 1996 yılında Oxford University Press tarafından orta öğretim çocukları için hazırlanan “Dört Türk Öykücüsü” adlı kitapta yer aldı.

65 çocuk kitabı yayımlayan Yalvaç Ural, yetişkinler için dört kitap ve bir şiir kitabı yayımlamıştır. Çocuk edebiyatındaki çalışmaları ile yurtdışında da ünlenen Yalvaç Ural, Hollanda’daki 5. Uluslararası Çocuk şiir Festivali’nde, “Armonikanın Şairi”, “Dünya Çocuk şiirinin şampiyonu” diye adlandırılmıştır. (Yeşil Gazete)

More in Kitap

You may also like

Comments

Comments are closed.