Hafta SonuManşet

‘Nasıl bir şey bu performans sanatı?’ atölyesi Circuit Istanbul’da

0

Body in Perfom kurucusu ve performans sanatçısı Ayça Ceylan6-7-13-14 Nisan tarihlerinde Circuit Istanbul‘da “Nasıl bir şey bu performans sanatı?” isimli bir performans atölyesi gerçekleştirecek.

Nasıl bir şey bu performans sanatı?”, 2017 yılından beri devam eden, SALT, Zorlu PSM, Studio-X Istanbul gibi çeşitli mekânlarda gerçekleşen, 12 saatlik bir performans atölyesi. Atölye; katılımcıların izleyici ile paylaştıkları performans taslakları ile son bulmaktadır. Atölye katılımcıları 3 ay boyunca Ayça Ceylan’dan performans projeleri için danışmanlık alabilecek.

Pratik Detaylar: En az 3, en fazla 15 kişi ile yapılır. Tam katılım gerekmektedir. Daha önceden performans sanatları deneyimi gerektirmez. Atölye katılımcıları atölyede geliştirdikleri performans projeleri için Ayça Ceylan’dan 3 ay sürecek bir danışmanlık hizmeti alacaklardır. Atölye sürecinde taslak haline gelen projeler atölyenin son günü izleyici-izlenilen ilişkisinin organik bir şekilde deneyimlenebilmesi adına izleyici ile paylaşılacaktır.

Tanım

“Nasıl bir şey bu performans sanatı?” ile katılımcılar ritüellerden günümüze gündelikteki performe halleri, performans sanatının tarihi, performans sanatının barındırdığı türler ve bu türlerin analiz yöntemleri, bir performans inşa ederken dikkat etmemiz gereken hususlar hakkında bilgi sahibi olup, bedenin ve mekanın birbirini nasıl anlamlandırıp yapılandırdığı üzerine bedensel bir bellek araştırmasını deneyimleyeceklerdir. Atölye katılımcıların taslak projelerini izleyici ile paylaşabileceği bir etkileşimle son bulacaktır. Atölye katılımcıları atölyede geliştirdikleri performans projeleri için Ayça Ceylan’dan 3 ay sürecek bir danışmanlık hizmeti alacaklar.

1.Gün: Performans tarihi, Performans türleri, Bir performans nasıl okunur? 

Paganizm ve ritüel kavramlarının performe haline etkileri, Hristiyanlığın ve Müslümanlığın beden algısı üzerindeki etkileri, Karnavalesk kavramı, Beden-zihin-algı üçlüsü, 20. yüzyılın ilk yarısının sosyokültürel yapısı hakkında bilgi vermek, 1960-1970 dönemleri toplumsal hareketlerin performans sanatına yansımaları, Postyapının beden ve mekan algılaması üzerindeki etkileri, Video art ve performans sanatı arasındaki etkileşim, 1980’lerden itibaren Balkanlardaki toplumsal yapının performans sanatına etkileri ve Balkanlar’dan performans sanatı örnekleri, Android beden kavramı ve performans sanatında örnekleri, İzleyen-izlenilen ilişkisi, Pagan ritüelleri (ay dönümü, mevsim geçişi, kurban türleri), karnavallar, bale, opera, kabare, konser, kukla, klasik tiyatro, çağdaş tiyatro, dans tiyatrosu, modern dans, butoh happening  örnekleri atölyelerde verilir. Beden ve mekân kavramlarından yola çıkıp performans okumasına zamanın, aksesuarların, izleyicinin, sesin, ışığın, kameranın da katıldığı analiz süreci. Atölye esnasında 2 örnek analiz edilecektir.

2. ve 3. Gün: Bir performans nasıl inşa edilir?

Bir performans inşa edilirken nelere dikkat edilir bölümünde önceki günlerde öğrenilenler destekleyici durumdadır. Katılımcılara üretmek istedikleri performansın yapısının nasıl oluşturulacağı konusunda destek verilecektir.

4. gün: Katılımcılar tarafından üretilen taslakların izleyici ile paylaşımı

Ayça Ceylan

Performans sanatçısı & koreograf Ayça Ceylan dans, psikoloji ve teknoloji gibi disiplinleri bir arada kullanarak insan bedenindeki algılama süreçleri hakkında deneyler üretmektedir. Deneylerinde bedenin ve mekânın birbirini nasıl inşa ettiği üzerine araştırmalar yapar. Bu araştırma süreci seyircinin ve performansçının değişebilir rol biçimlerini içeren performanslar ve atölyeler aracılığıyla yapılır. Sanatçı performanslarında ve atölyelerinde insanın arketipsel hafızasını etkileyecek kamusal alan, terkedilmiş alan ve antik kent gibi birçok alanı tercih eder. İstanbul ağırlıklı olmak üzere yurt içi ve yurt dışında birçok performans etkinliğine katılmıştır. İstanbul Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği’nden mezun olduktan sonra eğitim sürecine İstanbul Bilgi Üniversitesi Performans Sanatları Bölümü’nde devam etmiştir. Bodyinperform(BiP)’un kurucusudur. Performans belgeleri çeşitli özel koleksiyonlarda yer almaktadır. Contemporary Istanbul, bomontiada, Zorlu PSM, SALT, Casa Dell Arte Bodrum gibi birçok alanda performanslar ve atölyeler gerçekleştirmiştir. (Yeşil Gazete)

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.