ManşetYerel

Sakık: Muş’ta seçimler yenilenmeli

0

Muş’ta yerel seçimlere hile karıştırıldığını öne süren HDP Belediye Eş Başkan adayı Sırrı Sakık, “Bu saatten sonra belediyeyi bana verseler gidip yönetmem. Yeniden halkın iradesine başvurulmalı” dedi.

Halkın Demokrasi Partisi (HDP),  31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri’nde 2 bin 500 oyun geçersiz sayıldığı Muş’ta, İl Yüksek Seçim Kurulu’na başvurdu. 103 sandıkta maddi hata tespit ettiklerini ifade eden HDP’nin Muş Belediye Eş Başkan adayı Sırrı Sakık, “Burada abluka altındayız. Seçim Kurulu’nda 4 gündür neler yaşanıyor bilemiyoruz. Seçim torbalarının başında uzun namlulu silahlarla özel timler var. Hukuk açıkça çiğneniyor, anayasal suç işleniyor. Muş’ta seçimlere hile karıştırılmıştır. Ağrı’da aldığım bir seçimi kentin selameti için seçime götürmüştüm. Bu saatten sonra belediyeyi bana verseler de bu şaibenin altında gidip belediyeyi yönetmem. Yeniden halkın iradesine başvurulmasını istiyorum” dedi.

Muş’taki yerel seçimlerde kesin olmayan resmi sonuçlara göre, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) adayı Feyat Asya 15 bin 919 (%34.76), HDP adayı Sırrı Sakık 15 bin 581 (%33.59) oy aldı.

T24’ten Veysi Polat’a konuşan Sırrı Sakık, şunları söyledii: 2 bin 500 oy geçersiz sayıldı. Örneğin bir sandıkta 63 oy bir partiye yazılmış, bize 1 oy yazılmış. 1081 nolu sandıkta 119 oy Vatan Partisi’ne yazılmış, bize 10 oy yazılmış. Burada bu parti yok, adayı yok. Varsayalım Vatan Partisi’nin burada adayı da olsa bir sandıktan o adaya 119 oy çıkma ihtimali trilyonda birdir. Belediye meclis üyeliğinde 16 bin oy almışız. Belediye başkanlığı için 15 bin 513 oy. Arada bu farklarda var.

 ‘Sandıklar açılmadan kutlama yaptılar’

AKP’lilerin daha seçim günü sandıklar açılmadan saat 5’te davul zurnalarla kutlama yaptıklarını anlatan Sakık, “İtirazlarımız devam ederken ve mazbata henüz verilmemişken ilin valisi gidip AKP adayını ziyaret ediyor. Ardından 15 gün süreyle toplantı ve gösteri yasağı kararı alınıyor. Seçim günü Seçim Kurulu’nun önü bir kışla gibi olmuştu zaten. Sandık başlarına uzun namlulu özel timler yerleştirildi. Burada farklı bir hukuk uygulandı” diye konuştu. Sandıklara müdahale edildiğini, kamunun bütün yöneticilerinin Anayasa’yı ihlal ettiğini söyleyen Sakık, halkın vicdanında belediyeyi kendilerinin aldığını belirtti.

‘Seçim gecesi uçaklar indi’

İtirazlarının İlçe Seçim Kurulu tarafından reddedildiğini, İl Seçim Kurulu’na başvurduklarını bildiren Sakık, “Burada da seçimi aldığımızı iddia ediyorum. Hak etmediğim bir şeyi altın olsa dönüp tenezzül edip almam. Ve şunu diyoruz; burada seçime hile karıştırıldı ve yenilenmesi gerekir. Bu saatten sonra belediyeyi bana verseler de bu şaibenin altında gidip belediyeyi yönetmem. Ben yeniden halkın iradesine başvurulmasını isterim. Çünkü Muş’ta çok büyük şaibeler ve haksızlıklar oldu. Seçim gecesi oy kullanmak için Muş’a uçaklar indi. Aramızda 530 oy farkı var. Seçim gecesi dijital verileri iki gün boyunca YSK’ya göndermediler. Türkiye’de sadece iki kentte doğru veri akışı yapılmadı. Biri İstanbul, diğeri de Muş’tu. İl Seçim Kurulu’ndan gelen yanıtı bekliyoruz” diye konuştu.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.