ManşetUncategorized

HDP’nin itirazları AYM ve AİHM yolunda

0

Seçime girdiği bölgelerde sonuçlara yaptığı itirazların ardı ardına reddedilmesi üzerine HDP yol haritası çiziyor. İl seçim kurulları ve YSK’dan sonuç alınamazsa süreç AİHM’ne kadar gidebilecek

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) seçime girdiği bölgelerde oylama sonuçlarına yaptığı itirazların önemli bölümünün reddedilmesi, parti içinde arayışlara yol açtı. Özellikle Muş Merkez ve ilçelerinde, seçim sonuçlarında hile yapıldığını ileri süren HDP yetkilileri önce YSK’ya, oradan da bir sonuç alamazlarsa Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuracak.

Çoğunluğu HDP’nin olan 2 bin 500 oyun geçersiz sayıldığı Muş’ta HDP’nin Eş Başkan Adayı Sırrı Sakık, yaptıkları incelemede 103 sandıkta hatalar tespit ettiklerini, toplamda 2 bin 500 oyun geçersiz sayıldığını belirterek İl Seçim Kurulu’na itirazda bulunduklarını belirtti. Kentte yapılan seçimlerde kesin olmayan sonuçlara göre, Cumhur ittifakının adayı Feyat Asya 15 bin 919, HDP’nin Eş Başkan adayları Sırrı Sakık ve Sibel Genç ise 15 bin 381 oy aldı.

Kendi oylarının başka partilere yazıldığını söyleyen Sakık, beş ayrı itiraz yaptıklarını, ancak hiç birinin kabul edilmediğini kaydetti. Sakık ayrıcı geçersiz oyların sayısının yüksek olmasına da dikkat çekti.

BBC Türkçe’ye konuşan Sırrı Sakık şunları söyledi: “Beş ayrı itiraz yaptık ama toptan reddedildi, İl Seçim Kurulu’na maddi hata tespit ettiğimiz belirttik, 103 sandıkta oyların yeniden sayılması için başvuruda bulunduk. Birçok sandıkta oylarımız değişik partilere yazılmış. Diğer kentlerde işleyen hukukun burada da geçerli olmasını umuyorum, bunun hakkımız olduğunu düşünüyoruz.”

İtirazların reddedilmesi üzerine kente giden HDP Eş Başkanı Pervin Buldan da oyların yeniden sayılmasını talep ederek, hukuki arayışlarını AYM ve gerekirse AİHM’ye genişletebileceklerini söyledi.

3 oy farkla

Viranşehir ve Malazgirt’te HDP’nin yeniden sayım için yaptığı itiraz reddedildi.

AKP’nin adayının sadece 3 oy farkı ile kazanıp, 432 oyun geçersiz sayıldığı Muş’un Malazgirt ilçesinde de oyların yeniden sayımı için yapılan itiraz reddedildi. HDP itirazını YSK’ya taşıyacak. İlçede kesin olmayan sonuçlara göre AKP adayı Cengiz Altın 3 bin 641, HDP’nin adayı Erdal Çakar 3 bin 638 oy almış, 432 oy ise geçersiz sayılmıştı. AKP ile arasında sadece 3 oy farkının bulunması nedeniyle HDP geçersiz sayılan 432 oy için İlçe Seçim Kurulu’na itirazda bulundu. İtirazı değerlendiren İlçe Seçim Kurulu, ret kararı verdi. Verilen bu karar üzerine İl Seçim Kurulu’na başvuru yapılacak.

Toplam 12 itiraz

HDP, daha önce belediye kazandığı 12 yerde seçim sonuçlarına itiraz etti.  İtiraz yapılan yerler şöyle:

Muş ili ve Malazgirt ilçesi dışında, Mardin’in Nusaybin, Bitlis’in Tatvan, Siirt’in Baykan, Batman’ın Gercüş, Hakkari’nin Şemdinli, Mardin’in Dargeçit, Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesi ve Hakkari’nin Şemdinli ilçesinin Esendere ile Büyükçiftlik beldeleri.

Malazgirt, Tatvan ve Viranşehir ilçeleri için HDP’nin ilçe seçim kurullarına yapmış olduğu itirazlar reddedildi. HDP yasal işleyişi takip ederek il seçim kuruluna başvuracak. Oradan da ret kararı çıkarsa Yüksek Seçim Kurulu’na başvuracak.

Eş başkanlar Ayhan Bilgen ve Şevin Alaca yüzde 29,54 ile sandıktan yine ilk sırada çıktı.

Kars’ta sayım bitti, HDP’nin oyu arttı

Kars’ta MHP’nin itirazı üzerine 167 sandıkta yeniden yapılan sayımda, HDP’nin oyları 17 arttı. HDP’nin Eş Başkan Adayları Ayhan Bilgen ve Şevin Alaca, yüzde 29, 54 ile sandıktan yine birinci sırada çıktı. MHP’nin adayı Çetin Nazik (Cumhur İttifakı) ise yüzde 26,57 ile ikinci oldu. Sonucu, “Kimseyi suçlamayın 2+2 siyasette 4 etmeyebilir” diye değerlendiren Bilgen, twitter hesabından da “Kars’ta yeniden sayım da bitti. Oyumuz 17 arttı. Sabaha kadar adliye içinde çalışan ve önünde bekleyen herkese teşekkürler” açıklaması yaptı. 

Iğdır’da 60 oy arttı

Iğdır’da da yapılan itiraz üzerine yeniden sayılan sandıklarda, HDP’nin oyu 70 arttı. Kentte, resmi olmayan sonuçlara göre, HDP adayları Yaşar Akkuş ve Eylem Çelik, geçerli oyların yüzde 50,07’sini alarak, belediye başkanlığına seçildi. Oyların yüzde 46,7’sini alan Cumhur İttifakı’nın MHP’li adayı İsa Yaşar Tezel, usulsüzlük olduğunu savunup, sonuca itiraz etti. 70 sandıkta yeniden yapılan sayım sonuçlandı. HDP’nin 60 oyu arttı.

Siirt’te AKP’den itiraz

AKP Siirt İl Başkanlığı, resmi olmayan sonuçlara göre, HDP adaylarının kazandığı merkezle birlikte 3 ilçe ve 2 belde belediyesi için seçim kurullarına itirazda bulundu.

İl Başkanı Fuat Özgür Çalakpulu, kentteki 12 başkanlığın 7’sini kazandıklarını, HDP’nin kazandığı merkez, Kurtalan ve Baykan ilçeleri ile Gökçebağ ve Veyselkarani beldelerindeki seçim sonuçları için ilçe seçim kurullarına itirazda bulunduklarını açıkladı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.