DünyaLGBTİ+Manşet

Brunei’de LGBT bireylere recm cezası getirildi

0

Asya ülkesi Brunei’de şeriat kanunları yürürlüğe giriyor. Bugünden itibaren ülkedeki LGBTİ bireylere taşlanarak idam cezası verilecek. Hırsızlık yapanların da elleri kesilecek.

Brunei Sultanlığı’nda bugünden itibaren Şeriat kanunları yürürlüğe giriyor. Ülkede eşcinsel ilişki ve zinadan ‘suçlu bulunanlar’ taşlanarak idam (recm) edilecek. Yürürlüğe giren yeni yasa kapsamında hırsızlık yapanların da elleri kesilecek.

AFP’nin haberine göre çarşamba günü halka hitap eden Brunei Sultanı Hassanal Bolkiah “Bu ülkede İslami öğretilerin giderek güçlendiğini görmek istiyorum” dedi.

Yeni yasa uyarınca Brunei’de, yalnızca ilişkilerini itiraf eden eşcinseller veya dört kişinin görgü tanıdığı olduğu eşcinsel ilişkiye girenler suçlu bulunacak.

Brunei’de yasak olan eşcinselliğin cezası 10 yıla kadar hapis cezasıydı. Yeni yasa kapsamında recm edilecekler.

Kimliğinin gizli tutulmasını isteyen Bruneili bir eşcinsel BBC’ye, “Bir sabah uyanıyorsunuz ve artık komşularınızın, ailenizin hatta köşe başında yemek satan yaşlı kadının bile artık sizin bir insan olmadığınızı ve taşlanarak öldürülmenizin normal olduğunu düşündüğünü görüyorsunuz” diye konuştu.

Boykot çağrıları

ABDli aktör George Clooney, Brunei’de LGBTİ bireylere yönelik şiddeti meşrulaştıran yasal düzenlemeler nedeniyle Brunei Sultanı’nın sahibi olduğu iki otel için boykot çağrısı yaptı. Beverly Hills Hotel ve Hotel Bel-Air’i boykot çağrısının gerekçesini, “Brunei’deki LGBTİ bireylere yönelik şiddeti legalize eden yasal düzenlemeler” olarak açıklayan Clooney ayrıca, otellerin sadece zenginlerin erişimine açık olmasına rağmen, sinema stüdyoları gibi şirketlerin de otellerle işlerini durdurmasını umduğunu belirtti. Ünlü sunucu Ellen DeGeneres de uygulamalara karşı halkın sesini çıkarması çağrısında bulundu.

Ülke Mayıs 2014’te şeriat kanunlarını benimsemişti. İslami hukuk sistemi kapsamındaki yasalar aşamalı olarak hayata geçiriliyordu.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.