DünyaGündemİklim ve EnerjiManşet

İklim aktivistlerinden Brexit oturumuna yarı çıplak protesto – Elif Ünal

0

Extinction Rebellion aktivistleri Avam Kamarası’nda Brexit’in tartışıldığı sırada soyunarak iklim krizine dikkat çekti. Eylemde, “Bir aciliyetimiz var. Bu Brexit değil, iklim krizi” denildi.

Protesto sırasında 15 Nisan’da gerçekleştirilecek uluslararası eylem gününe de çağrı yapıldı.

Birleşik Krallık’taki Avam Kamarası’nda süren Brexit tartışmaları, Extinction Rebellion aktivistlerinin yarı çıplak olarak gerçekleştirdiği eylemle kesintiye uğradı. Soyunarak ellerini halka açık galerideki cama uhuyla yapıştıran eylemciler 20 dakika boyunca kalçaları milletvekillerine dönük şekilde bekledi.

Politikacıların iklim değişikliğini ısrarla yok saymalarının “odadaki fili görmeme” durumuna benzediğini belirten gruptan iki kişi vücudunu griye boyayarak fil maskeleri taktı. Geri kalan eylemcilerin vücutlarında ise “S.O.S”, “hayat için” sloganları yazılıydı. Protesto sırasında 15 Nisan’da gerçekleşecek uluslararası eylem gününe de çağrı yapıldı.

12 aktivist gözaltında

Eylemin gerçekleştiği sırada kürsüde olan Milletvekili Peter Kyle’ın konuşmasını sürdürmesi galerideki halk tarafından alkışlarla protesto edildi.  Protesto sonunda polis 12 iklim aktivistini gözaltına aldı, galerideki insanları dışarıya çıkarttı.

Aktivistlerden Evelina Utterdahl yaptığı açıklamada “İnsanların tepkisi harikaydı. Gülüyor ve tezahürat yapıyorlardı. Çoğu kişi galeriden ayrılmak istemedi ve yalnızca görevliler tarafından zorunlu tutulduğunda ayrıldı” dedi. “Hem güvenlik görevlileri hem de camın diğer tarafındaki insanların gülümsemelerini ve kahkahalarını gördüm. Atmosfer neşeli ve mutluydu.”

Iggy Fox ise “hükümetin bütün kaynaklarını Brexit için harcamasından bıktığını” ve “iklim kriziyle ilgilenmeleri gerektiğini” belirtti. “Hükümet, insanları felaketten koruma görevini yerine getirene kadar aksamalara sebep olmayı bırakmayacağım” diye konuştu.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.