Manşet

Kritik kentler el değiştirdi

0

31 Mart Mahalli İdareler Yerel Seçimleri’nin kesin olmayan sonuçlarına göre AKP ve MHP’nin oluşturduğu Cumhur ittifakı’nın adayları Ankara, Antalya, Mersin, Bolu gibi büyük şehirleri CHP ve İYİ Parti’nin oluşturduğu Millet İttifakı’na karşı kaybetti. İstanbul’da Ekrem İmamoğlu galibiyetini ilan etti, ancak sonuçlar halen açıklanmadı

31  Mart Yerel Seçimleri’nin ardından sandıkların yüzde 99.01’i açıldı. Buna göre AKP toplam oyların yüzde 44.42’sini, CHP yüzde 30.07’sini, İYİ Parti yüzde 7.46’sını, MHP yüzde 7.25’ini, HDP yüzde 4.22’sini, SP 2.68’ini, DSP 0.99’unu aldı.CHP, Ankara, İzmir, Adana, Mersin, Antalya gibi büyük şehirleri alırken, kesin olmayan sonuçlara göre Cumhur İttifakı, 24 Haziran seçimlerinde aldığı toplam oy oranının gerisine düşmüş görünüyor. 7 ilde AKP’nin belediyeleri MHP’ye geçti. AKP’nin 18 olan büyükşehir belediye sayısı 16’ya, 30 olan il belediye sayısı ise 24’e düştü. 

İstanbul düğümü çözülmedi

Seçim gecesinin en ‘sıcak’ noktası ise İstanbul oldu. Sonuçları veren tek kaynak AA’nın dün gece 11.20’den itibaren veri girmedi. Sabaha dek konuyla ilgili konuşmayan ajans yöneticileri, bir twit atarak sahadan haber alamadıklarına bildirdi. Bu sabah bir açıklama yapan YSK Başkanı Sadi Güven ise, İstanbul’da CHP’nin Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu’nun önde olduğunu söyledi.

Güven’in ifadeleri şöyle: “Anadolu Ajansı benden veri almıyor. Anadolu Ajansı yüzde 90’lara geldiğinde ben daha yeni veri giriyordum. İtiraz için üç günlük süre var. İstanbul’da Ekrem İmamoğlu önde. İmamoğlu 4 milyon 159 bin 650, Binali Yıldırım 4 milyon 131 bin 761. Açılmayan sandık 84. Şu an itibarıyla 31 bin 102 sandık sisteme tanımlandı, 84 sandık itiraz nedeniyle sisteme taranmamış vaziyette.”

CHP Genel Merkezi’nde açıklama yapan Parti Sözcüsü Faik Öztrak da “Ekrem İmamoğlu 4 milyon 165 bin oy almıştır. Binali Yıldırım ise 4 milyon 138 bin 568 oy almıştır. 27 bin 171 oy daha fazla almıştır Ekrem İmamoğlu. Bu fark dün sabaha karşı kendi sistemimizle açıkladığımız fark ile aynıdır. İmamoğlu zaferi kesinleşti” dedi. AA’nın veri akışını durdurmasını da eleştiren Öztrak, “Dün gecenin tek kaybedeni devletin resmi ajansı Anadolu Ajansı’dır. Hala veri girmemeye devam etmektedir, siyasi manipülasyona alet olmuştur. Ajans yöneticileri gereğini yapmalıdır” diye konuştu.

Toplam 25 il el değiştirdi

İlk kez ittifaklarla gidilen yerel seçimin kazananı MHP oldu. İyi Parti ittifak kurduğu iller dahil hiç bir ilde sandıktan birinci çıkamazken, Mansur Yavaş’ın seçim zaferini ilan ettiği başkent Ankara 25 yıl sonra CHP’ye; kayyım atanan Şırnak, Ağrı ve Bitlis ise HDP’den AKP’ye geçti. CHP de ittifaklar sayesinde Orta Anadolu’da seçim kazandı. Resmi olmayan sonuçlara göreTürkiye genelinde toplam 25 il el değiştirdi.

Teşekkür afişleri kaldırıldı

Cumhur İttifakı’nın adayı Binali Yıldırım’ınteşekkür afişleri seçim sonuçları netleşmeksizin sabaha karşı İstanbul’un dört bir yanındaki billboardlara yerleştirilmişti. “Gönül belediyeciliği kazandı, teşekkürler Türkiye” yazılı afişlerin fotoğraflarını sosyal medya hesabından paylaşan Millet İttifakı adayı İmamoğlu, “Manipülasyon şimdi de İBB eliyle sürüyor. Gece yarısı pankart operasyonu sadece algı çalışmasıdır. Bu yanlışı şiddetle kınıyor, Binali Yıldırım Bey’e de kendini bu manipülasyona feda etmemesini öneriyorum” demişti. İmamoğlu’nun büyükşehir yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunacağını belirtmesi üzerine afişlerin kaldırıldığı belirtildi.

4 kadın başkan

Büyükşehir belediye başkanlıkları için yarışan 36 kadın adaydan sadece 4’ü kazandı. Gaziantep’te AK Parti adayı Fatma Şahin, Aydın’da CHP adayı Özlem Çerçioğlu, Siirt’te HDP adayı Berivan Helen Işık ve Van’da HDP adayı Bedia Özgökçe Ertan illerinin belediye başkanı oldu.

Dünya basını: Erdoğan’ın iktidarına darbe

Yerel seçimlerle ilgili haber ve yorumlar tüm dünya basınında önemli gündem maddeleri arasında yer aldı.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre, İngiliz Guardian gazetesinin haberinde “Bu seçimler Erdoğan’ın 16 yıllık iktidarı için bir referanduma dönüştü ve ülkedeki ekonomik durum Erdoğan’a olan halk desteğini azaltmaya başladı” dendi. Gazete “İlk sonuçlar AKP’nin iktidara geldiği 2002’den bu yana aldığı ilk önemli yenilginin işaretleri” yorumunu yaptı.

Financial Times da iktidar ittifakının oylarının yüzde 50’den fazlasını aldığı için rahatlamış olabileceğini belirtirken “Ama şehirleri kaybetmek, karlı anlaşmalar ve iş imkânları dâhil bu şehirlerle birlikte gelen himaye ağının kontrolünü de kaybetmek anlamına gelir” dedi.

‘Büyük bir gerileme’

Amerikan New York Times gazetesi de ilk sonuçların Erdoğan’ın ‘Ankara ve İstanbul’u kaybettiğine’ işaret ettiğini belirtip bu sonuçların Erdoğan’ın iktidarı için büyük bir gerileme olarak görülebileceğini yazdı.

Fransız Le Monde gazetesi ise AKP’nin Ankara’yı kaybetmesi ve ilk sonuçlara göre İstanbul’u da kaybetme riski olmasını Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iktidarı için ‘bir darbe’ olarak yorumladı. Gazete “Devasa bir başkanlık sarayı inşa ettiği başkentteki yenilgisi, AKP’nin 2002’de iktidar gelmesinden bu yana her seçimi kazanan Erdoğan için büyük bir başarısızlığa işaret ediyor” dedi. 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.