GündemManşetSivil Toplum

Başkan’ın ‘çevre’si de iyi!

0

AKP’nin termik santral, HES ve nükleer santral yapmak için seçtiği bölgelerde, uzun zamandır yerel halk ve çevrecilerin birlikte sürdürdüğü mücadele sonuç vermiş görünüyor. 31 Mart yerel seçimlerinin kesin olmayan sonuçlarına göre, sürpriz yaratan büyükşehirlerin yanı sıra aktif ekoloji mücadelelerinin sürdüğü pek çok yerde iktidar bloku oy kaybetti.

Nükleer ısrarı yarış dışı bıraktı

İktidarın nükleer santral yapmak istediği Sinop ve Mersin’de seçmen CHP’nin adaylarını tercih etti. Sinop’ta 2 dönemdir belediye başkanı olan CHP’li Baki Ergül’ün yerine bu kez aynı partiden Barış Ayhan koltuğu devraldı.

Mersin’de ise MHP kökenli olan ancak bu seçimde İYİ Parti’den yarışa girmeyi tercih eden önceki 5 dönemin belediye başkanı Burhanettin Kocamaz, başvurusu tartışmalı bir şekilde geç yapılınca yarış dışında kalmıştı. 31 Mart seçimlerinde, HDP’li seçmenin de desteğini alan CHP’li Vahap Seçer ipi göğüsledi.

Cerattepe’deki altın ve bakır madenleri, yoğun HES’ler ve yerel halkın büyük tepkisini çeken yeşil yolun güzergahında oluşu yüzünden çevrecilerin sürekli gündeminde olan Artvin’de de belediye el değiştirdi. AKP’li eski belediye başkanı Mehmet Kocatepe’nin yerine CHP’den Demirhan Elçin aldı.

Kazdağları kararmasın diye

Türkiye’nin oksijen yoğunluğu en yüksek ve kaliteli havasına sahip, yeşil cenneti Kazdağları’nda 10’un üzerinde şirket, Milli Park da dahil olmak üzere 40’a yakın alanda altın arıyor. Ayrıca çok sayıda kaçak taş ocağı da ormanlık alanın derinliklerinde faaliyet gösteriyor. Yapılan vahşi madencilik faaliyeti yüzünden şimdiden ormanlık alanın içinde dev karadelikler oluşmuş durumda.

Bölgede yapılması planlanan termik santrallerin tehdit ettiği Çanakkale’de kentin temel su kaynağı olan Atıkhisar Su Barajı Havzası içerisinde yer alan Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni Projesi için ruhsat verildi. Böylece hem ağaç katliamının hem de su toplama havzasında siyanürlü altın arama faaliyetinin önü açıldı. Çevre yerleşimlerin halkı da yıllardır madencilere gösterdikleri büyük tepkiyi bu yerel seçimlerde de ruhsat verenleri seçmeyerek gösterdi. Kentte CHP’li Ülgür Gökhan dördüncü zaferini yaşarken ilçesi Ayvacık’ın 3 dönemdir belediye başkanı Mehmet Ünal Şahin yerini CHP’li Mesut Bayram’a bıraktı. Bayramiç’te de AKP’li eski belediye başkanı Sadettin Arslan’ın yerine CHP’den Mert Uygun geldi. Küçükkuyu’da ise CHP’li Cengiz Balkan 3. dönem belediye başkanlığını kazandı.

Balıkesir’in Edremit ilçesinde, CHP’den istifa ederek seçime bağımsız giren, eski belediye başkanı Kamil Saka’nın yerine yine CHP’nin adayı Selman Hasan Arslan yeni belediye başkanı seçildi.

HES inadı kazandırmadı 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın memleketi Rize’nin Fındıklı ilçesinde AKP’li eski başkan Adnan Özbalaban yerini CHP’li Ercüment Şahin Çervatoğlu’na bıraktı. Rize ve çevresi, özellikle HES’ler ve yaylaların yapılaşması yüzünden protestolara sahne olmuştu.

Termik protesto

Termik santraller tehdidi altındaki Eskişehir’de CHP’nin adayı, 2 dönemdir belediye başkanlığını yapan Yılmaz Büyükerşen tekrar seçilirken, baraj nedeniyle yakında sular altında kalacak Hasankeyf’in bağlı olduğu Batman’da, atanan kayyımın yerine HDP’li Mehmet Demir, yeni belediye başkanı oldu.

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.