DünyaManşet

Avrupa’nın seçim yorumu: “Genel olarak sorunsuz”

0

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Heyeti üyeleri, yurdun dört bir yanında kurulan seçim bürolarında oy verme ve oy sayma işlemi sırasında gözlemlerde bulundu. Oluşturulan 10 ekibin Türkiye’nin farklı bölgelerinde çalışmalar yürüttüğünü ve 140 seçim bürosunda gözlem yaptığı ve Ankara, İzmir, Antalya, Adana, Erzurum, Diyarbakır’da seçim sürecinin baştan sonuna kadar izlendiği ifade edildi.

Euronews’un haberine göre Avrupa Konseyi bazı bölgelerde istisnai durumlar dışında yetkililerin görevlerini tam anlamıyla yerine getirdiklerini, seçim sürecini şeffaf bir şekilde takip edebildiklerini açıkladı.

“Genel anlamda sorunsuz”

20 ülkeden 22 üyeyi Türkiye’nin çeşitli kentlerine göndererek yerel seçimleri yakından izleyen Avrupa Konseyi seçimlerin genel anlamda sorunsuz şekilde gerçekleştiğini açıkladı. Katılımın yüksek olmasının sevindirici olduğunu belirten seçimleri izleme heyeti başkanı Andrew Dawson  “Birçok partinin seçime girerek başarılı olmuş olması Türkiye demokrasisinin dirençli olduğunu gösteriyor.” diye konuştu.

Avrupa Komisyonu’nda düzenlenen günlük basın toplantısında konuşan sözcü Maja Kocijancic  ise Türkiye’de pazar günü yapılan yerel seçimleri yakından takip ettiklerini belirtti. Usulsüzlük şüphelerine yönelik Avrupa Konseyi’nin nihai raporunu beklediklerini belirten Kocijancic hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diledi.

Katılım oranının yüksek olmasının önemli olduğunun altını çizen Avrupa Komisyonu sözcüsü Maja Kocijancic: “Katılım oranının yüksek olması seçmenlerin yerel demokrasiye olan ilgisini ortaya koyuyor. Avrupa Konseyi’nin gözlemci heyetinin değerlendirmelerini not ettik. Usulsüzlük şüphelerine yönelik nihai raporu bekliyoruz. Yerel temsilciler görevlerini serbest bir şekilde yerine getirebilmeli. Türkiye Avrupa Konseyi üyesi. Bazı insanların hayatlarını kaybettiklerini biliyoruz. Ailelere başsağlığı diliyoruz.” dedi.

Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü Kati Piri ve Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu Türkiye uzmanı Rebecca Harms Türkiye’deki seçimleri Twitter üzerinden değerlendirdi.

“Demokrasinin önemli ayağı hala hayatta”

Seçmenleri ve gözlemcileri tebrik eden Kati Piri “Dün gece, Türkiyedemokrasisinin önemli bir ayağının hala hayatta olduğunu gördük. Şimdi ise muhalefetin galibiyetinin resmi olarak tanınıp tanınmayacağı sorgulanıyor.” ifadelerini kullandı.

Seçim akşamı “Anadolu Ajansı’ndan haber var mı ?” mesajları yayınlayan Kati Piri Ankara, İzmir ve İstanbul’da Millet İttifakı’nın CHP adayları olan Mansur Yavaş, Ekrem İmamoğlu ve Tunç Soyer’i ayrıca AK Parti’den yeniden Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Fatma Şahin’i tebrik etti.

“Cezaevindekiler için ümitler yeniden yeşerecek”

Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu’nun Türkiye uzmanı Rebecca Harms “Muhalefetin İstanbul, Ankara ve İzmir’i alması çok büyük bir başarı anlamına geliyor. Türkiye’nin Erdoğan’dan ibaret olmadığını gösteriyor.”  dedi..Rebecca Harms farklı kesimlerde tutuklanan kişilerin serbest bırakılması ihtimali karşısında ümitlerin de yeniden yeşereceğini” ifade etti.

Hollandalı Avrupa Milletvekili Kati Piri’nin kaleme aldığı ve Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nda geçtiğimiz Mart ayında kabul edilen 2018 yılı Türkiye raporunda insan hakları ihlallerinden ötürü AB-Türkiye üyelik müzakerelerinin resmen askıya alınması çağrısında bulunuluyor.

EURONEWS

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.