Hafta SonuKültür-SanatManşet

Avrupa ve Türkiye arasında çokdisiplinli bir sanatçı değişim programı: “Be Mobile – Create Together”

0

Türkiye’de faaliyet gösteren dört kültür kurumu, Fransız Kültür MerkeziHollanda BüyükelçiliğiGoethe Enstitüsü ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), Fransa, Hollanda, Almanya ve Türkiye’deki misafir sanatçı programlarını bir araya getiren kültürler ve disiplinlerarası bir proje için güçlerini birleştirdi: Be Mobile – Create Together!

Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti tarafından desteklenen Türkiye-AB Kültürlerarası Diyalog programı kapsamında gerçekleştirilen Be Mobile – Create Together! projesiFransa, Hollanda, Almanya ve Türkiye’de 16 farklı misafir sanatçı programını bir araya getiriyor.

Avrupa ile Türkiye arasındaki sanatsal ve kültürel etkileşimi güçlendirmeyi öngören Be Mobile – Create Together! genç yetenekleri teşvik etmenin yanı sıra Türkiye ile Avrupa’nın sanat ortamları arasında kalıcı bağların oluşumuna katkı sunmayı amaçlıyor.

Projeyle birlikte sanatçıların yerel kültürü daha derinlemesine tanıması ve anlaması, yerel sanat ortamına dâhil olmaları, yeni bağlantılar kurmaları, fikirlerini paylaşmaları, birbirlerinden ilham almaları, sanat projeleri ve araştırmaları yürütmenin yanı sıra konuk oldukları ülkelerin sanatçılarıyla birlikte çalışma ve üretme olanaklarından faydalanmaları hedefleniyor.

Farklı kültürlerle tanışmak ve birlikte üretmek isteyen sanatçılar için açık çağrı

Be Mobile – Create Together! projesi kapsamında, dijital ve görsel sanatlarperformans sanatları veya edebiyat alanlarında faaliyet gösteren, kariyerlerinin başındaki Türkiye’den sanatçı ve yazarlar Avrupa’da, Avrupa’dan benzer sanatçı ve yazarlar ise Türkiye’deki misafir sanatçı programlarına katılım olanağı bulacak.

Temmuz 2019Mayıs 2020 tarihleri arasında gerçekleşecek proje süresince 26 sanatçı farklı zamanlarda ve sürelerle Fransa’da Paris, CassisIssy-les-Moulineaux; Almanya’da DresdenBerlin ve Stuttgart; Hollanda’da AmsterdamMaastricht ve Lahey; Türkiye’de ise İstanbulAyvalıkBursa ve Şirince’de yer alan ve farklı disiplinlere odaklanan misafir sanatçı programlarında ve sanatçı evlerinde kalacak.

Proje kapsamında Türkiye’den 13 sanatçı Fransa, Hollanda ve Almanya’ya giderken; Fransa, Hollanda ve Almanya’dan 13 sanatçı Türkiye’ye gelecek. Türkiye’deki sanatçılar sadece Fransa, Almanya ve Hollanda’daki misafir sanatçı programlarına; Fransa, Almanya ve Hollanda’daki sanatçılar ise yalnızca Türkiye’deki programlara katılabilecek. Katılımcıların kalma süreleri ise misafir sanatçı programına göre değişiklik gösterecek. Seçildikleri programa göre sanatçıların kalma süreleri minimum 1,maksimum 6 ay arasında değişecek.

Sanatçıların seyahat ve barınma masraflarının yanı sıra işlerini üretmek için yapacakları harcamalar proje tarafından karşılanacak.

Başvurular 30 Nisan’a kadar

Fransa, Hollanda, Almanya ve Türkiye’den görsel ve dijital sanatlarperformans sanatları alanlarında kariyerlerinin başındaki sanatçıların yanı sıra yazarlara da açık çağrıda bulunan projeye, son üç yıldır katılımcı ülkelerin birinde yaşayan ve çalışan, ilgili alanlardaki yetkinliğini ve istekliliğini ortaya koyabilecek olan tüm adaylar başvurabilir.

Kariyerinin başında, daha önce sergi deneyimi olan, yeterli bir portfolyo sahibi ve pratiğini geliştirmeye açık tüm sanatçılar, hiçbir yaş sınırı olmaksızın, projeye başvuruda bulunabilir.

Başvuru şartlarını sağlayan sanatçılar, 20 Mart – 30 Nisan 2019 tarihleri arasında dolduracakları başvuru formuna portföylerini ekleyerek başvurularını gerçekleştirebilirler.

Adaylar uluslararası bir seçici kurul tarafından değerlendirilecek. Programa kabul edilecek sanatçılar, başvuru koşullarını sağlama, ön eleme ve uluslararası jürinin değerlendirmesi olmak üzere üç aşamalı bir süreç sonunda belirlenecek.

(Yeşil Gazete)

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.