DünyaManşet

Yeni Zelanda’da iki camiye silahlı saldırı: En az 40 kişi öldü

0

Yeni Zelanda’nın Christchurch kentinde, cuma namazı sırasında iki camiye silahlı saldırı düzenlendi. Saldırılarda, en az 40 kişi hayatını kaybetti, 20 kişi yaralandı. Saldırganın saldırı anını sosyal medyadan canlı olarak yayınladığı ortaya çıktı. Polis saldırıyla ilgili 4 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Yeni Zelanda’nın  Christchurch kentindeki iki camiye, cuma namazı sırasında silahlı saldırı düzenlendi. Son gelen bilgilere göre, saldırılarda 40 kişi hayatını kaybetti, 20’den fazla yaralı var.  Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern  saldırıya ilişkin, “Yeni Zelanda’nın en karanlık günü” dedi.

Polis, saldırıyla ilgili 4 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Saldırganın, İskoç bir aileden gelen ve Avustralya’da doğan Brenton Tarrant isimli kişi olduğu belirtiliyor.

TÜRKİYE VATANDAŞI YOK

Türkiye’nin Wellington Büyükelçisi Ahmet Ergin, saldırıda ölen veya yaralananlar arasında Türkiye vatandaşı bulunmadığını söyledi.

Kentin Hagley Park bölgesindeki Al Noor Camisi içerisine silahlı saldırganlarca ateş açıldı. Saldırı esnasında camide, cuma namazı için 200 kişinin bulunduğu belirtildi.

Russia Today, kaynakların şu an için en az 27 ölü olduğunu söyledikleri iddiasında bulundu.

OKULLAR TATİL EDİLDİ

Yeni Zelanda Polisi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Aktif bir tetikçi ile ChristChurch’te ciddi ve gelişen bir durum yaşanıyor. Polis durumu yönetme konusunda tüm kabiliyetiyle yanıt veriyor, ancak risk ortamı hala son derecede yüksek. Polis, ChristChurch’te oturanların sokaklardan uzaklaşmalarını ve bir sonraki duyuruya kadar içeride durmalarını tavsiye ediyor. Christchurch okulları bir sonraki duyuruya kadar kapalı.” ifadelerine yer verdi.

Ülke çapında müslüman Yeni Zelandalıların camilere gitmemeleri yönünde uyarılar var.

SALDIRIYI CANLI YAYINLADI

Öte yandan saldırganın saldırı anını sosyal medyadan canlı olarak yayınladığı ortaya çıktı.

Videodan elde edilen görüntüde, saldırgan bir yandan aracını sürerken, yolcu koltuğunda 3 silah görülüyor.

Saldırganın,  saldırı sırasında silahın şarjörünü birçok kez değiştirdiği görülüyor.

Aracından inen saldırgan caminin kapısından girer girmez ateş etmeye başlıyor.

CUMHURBAŞKANLIĞINDAN KINAMA

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Twitter hesabından paylaşımda bulunarak, Yeni Zelanda saldırısını kınadı.

Kalın, “Yeni Zelanda #Christchurch’te Nur Camine yapılan ırkçı ve faşist saldırıda onlarca kişi hunharca katledildi. Saldırıyı şiddetle kınıyor, ölenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Bu saldırı, İslam karşıtlığının ve Müslüman düşmanlığının geldiği noktayı göstermektedir. İslam ve Müslüman karşıtı İslamofobik söylemlerin sapık ve canice bir ideolojiye dönüştüğünü defalarca gördük. Dünya artık bu söylemlere karşı sesini yukseltmeli ve İslamofobik faşist terörizme dur demelidir” ifadelerini kullandı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.