EnerjiGünün ManşetiManşet

Fukuşima Nükleer Felaketi’nin 8. yıldönümü

0
Türkçesi" Geçmişi geri getirmek mümkün mü ve Geçmiş silinmez" olan pankartlar

11 Mart 2011 tarihi, Japonya’da meydana gelen 9 şiddetindeki deprem ve tsunaminin, 18 bin insanı yaşamdan kopardığı ve dünyanın ikinci büyük nükleer kazası olarak kabul edilen Fukuşima Nükleer Felaketi’ni başlattığı gün olarak hafızalara kazındı.

Türkçesi “Geçmiş iyileşir mi ve Yaşananlar silinmez” manasına gelen pankartlar

Dört reaktörlü Fukuşima Daiichi Nükleer Santrali’nin 3 reaktöründe vuku bulan çekirdek erimesi ekosisteme yoğun şekilde radyasyonun yayılmasına neden oldu. Bu tarih itibariyle 380 bin kişi Fukuşima Eyaleti’nden tahliye edildi. Pasifik Okyanusu’nun Radyoaktif kirlilik Japonya ile de sınırlı kalmadı, Pasifik Okyanusu’nu geçerek küresel turuna başladı. Fakat felaketin mağdurları için Japonya’da tahliyeler yalnızca nükleer santralden 30 kilometre mesafede yaşayanları kapsayan şekilde yapıldı. Sekiz yıldır devam eden nükleer felaket bugüne kadar kanser oranlarında artışa, çeşitli sosyal problemlere yol açtı. Tarım, hayvancılık, balıkçılık radyoaktif kirlilik nedeniyle zarar gördü. Sekiz yıldır radyoaktiviteden arınma çabası devam ediyor daha yıllarca da devam edecek. Bu şartlar altında uluslararası standartlar uygulanmıyor ve özellikle nüfus içindeki daha kırılgan gruplar için uygulamalar adaletsiz.

Fukuşima Nükleer Santrali’nin neden olduğu olaylar 1 yıl sonra Japonya’daki tüm nükleer santrallerin kapatılmasına uzandı. Ancak 4 yıl sonra yeniden açılmaya başlayan nükleer reaktör sayısı bugün dokuz. Fukuşima dünya genelinde nükleer santrallerle ilgili gerçeklerin idrak edilmesini de sağladı. Nitekim bugün bir çok ülke nükleer santrallerini kapatmak üzere program yapmaya başladı. Ancak aksine Türkiye’de hükümet nükleer santral planlarını hayata geçirmek için koşar adımlar attı.

Yukarıda okuduklarınıza aslında bugün 14:00’da Açık Radyo’da gazetemizin editörlerinden Ercüment Gürçay‘ın sunduğu Babil’den Sonra’da konuşulacakların introsu denebilir. Çünkü programda gazetemizin Nükleer içerikler editörü ve Nükleersiz.org Koordinatörü  Pınar Demircan 8. Yılında Fukuşima Nükleer Felaketi’nin yarattığı toplumsal ve ekolojik yıkımı anlatarak ortaya çıkan yeni riskler olduğundan bahsedecek. Ek olarak hükümetin ikisi için anlaşma yapmış olduğu üç nükleer santral planı üzerine değerlendirmelerini paylaşacak. Programda editörlerimizin özenle seçtikleri nükleer temalı müzik parçalarını da dinleme fırsatı bulabileceksiniz.

Günlerden Fukuşima olunca siz bugüne depremin meydana geldiği 08:46 itibariyle Nükleer karşıtlarının #FukuşimayıUnutma etiketiyle sosyal medyada twitter eylemine destek vererek başlayabilirsiniz.

(Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.