Hafta SonuKültür-SanatManşet

Bruno Barbey” My Morocco” sergisiyle Leica Gallery İstanbul’da

0

Fas doğumlu, İsviçre- Fransa vatandaşı fotoğraf sanatçısı Bruno Barbey, son projesi olan Çin fotoğraflarının yer aldığı bir sergiyle geçtiğimiz yıl Bursalı fotoğrafseverlerin karşısına çıkmıştı. Bruno Barbey, 14 Mart’ta, ilk kez 1999’da Paris Petit Palais’te sergilenen ve otuz yıla yayılan bir zaman içerisinde çektiği Fas fotoğraflarını içeren “My Morocco” başlıklı kişisel sergisiyle Leica Gallery İstanbul’da yer alacak.

Bruno Barbey

Bruno Barbey, 1941’de Fas’ta dünyaya geldi. İsviçre- Vevey’de bulunan Ecole des Arts ve Métiers’de fotoğrafçılık ve grafik sanatı eğitimi aldı.

1961-1964 yılları arasında bir ulusun ruhunu yakalamak amacıyla, İtalyanları bir tiyatro sahnesinde rol oynayan oyuncular olarak fotoğrafladı.

Dennis STOCK, Josef KOUDELKA, Bruno BARBEY ve William KLEIN. Magnum Ofisi  Paris, 1981.

1964’te Magnum Photos’la çalışmaya başladı. 1978-1979’da Magnum Başkan Yardımcısı ve 1992- 1995 yılları arasında Magnum Uluslararası Başkanlığını yaptı.

İlk sergisi 1967’de Paris Ulusal Kütüphanesi’nde açılan İtalya fotoğraflarını içeren sergisiydi. 

Bruno Barbey beş kıtada fotoğraflar çekti. Nijerya, Vietnam, Orta Doğu, Bangladeş, Kamboçya, Kuzey İrlanda, Irak ve Kuveyt’teki savaşları ve çatışmaları ele aldı. Çalışmaları dünyanın önde gelen dergilerinde yayımlandı.

Fotoğraf çalışmalarını içeren otuz kitap yayımladı. Paris’teki Avrupa Fotoğraf Evi, 2015-2016’da, bugün dünyayı dolaşan retrospektif sergisiyle eş zamanlı retrospektif kitabı “Passages” ı yayınladı.

Bruno Barbey, Paris, Halle Aux Vins’te, 1968
Bruno Barbie’nin son kitabı “68 Mayıs’ın Kalbinde” 2018’de yayımlandı. Kitabın metinlerini Phillippe Tesson yazdı.

Bruno Barbey, Ulusal Liyakat Nişanı da dâhil olmak üzere çalışmaları için sayısız ödüller aldı. 2016 yılında Fransa’da Institut de France Académie des Beaux-Arts üyeliğine seçildi.

Bruno Barbey’in fotoğrafları bugün birçok müzenin koleksiyonlarında yer alıyor.

Sanatçı bugünlerde Çin’i fotoğrafladığı büyük bir fotografik proje üzerinde çalışıyor.

Bruno Barbey’in otuz yıla yayılan bir zaman içerisinde çektiği Fas fotoğraflarını içeren “My Morocco” başlıklı kişisel sergisi 14 Mart’ta Leica Gallery İstanbul’da açılıyor.

(Yeşil Gazete)

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.