Günün ManşetiManşetRöportaj

Atlas 11 yaşında ve 15 Mart’ta iklim için okul grevinde!

0

İklim değişikliğinin nedenlerine karşı harekete geçmek için neler bilmek gerekir?

Bilim insanlarının gezegen üzerindeki her türlü yaşamın tehlikede olduğunu söylemesi neden yeterli olmasın? Çocuklarsa bunun da ötesinde iklim krizinin nedenlerini biliyorlar ve geleceklerinin biz yetişkinlere bırakılamayacak kadar tehlikede olduğunu gördüler. Harekete geçtiler. 72 ülkeden çocuklar ve gençler 716 farklı etkinlikle, Greta Thunberg’in 15 Mart için yaptığı büyük okul bırakma eylemine destek vereceğini, #schoolstrike4climate (#iklimiçinokulgrevi) ‘nin online haritasından duyurdular.

11 yaşındaki Atlas Sarrafoğlu, okul grevi çağrısını İstanbul için yapan iklim eylemcilerinden biri. İstanbul’da yaşıyor ve 7. sınıf öğrencisi. 15 Mart’ta Bebek Park’ında yapacağı eylemi kendi facebook hesabında duyurdu ve çağrısını yapmaya devam ediyor. Yeşil Gazete’nin tanışma ve röportaj yapma önerisini kabul etmesine çok sevindik ve okul çıkışında evlerinde buluşup 15 Mart ve iklim krizine dair yapmak istediklerinden konuştuk.

Bahar: Merhaba Atlas, iklim kriziyle ilgilenmeye nasıl başladın?

Atlas: Ben bu işe öncelikle iklim değişikliğinin baş nedenlerinden dolayı başlamak istedim. Yani Dünya’nın şu anki durumuyla ileriki durumunun aynı olacağından emin değilim. Yani eğer böyle devam ederse çok az bir ömrü kaldı.

İklim değişikliği ayrıca çok ısı yaptığı için buzullar da eriyor ve buzullar eridiğinde fazladan gelen su seviyesi yükseldiği için adaları aşağıda bırakıyor. Ben bir fotoğraf görmüştüm, bir adada fakat adanın hiçbir çimeni, toprağı gözükmüyor; evler sadece birkaç çubuk zerresi üzerinde duruyor ve orada yaşıyorlar. Tarım yapabilecekleri hiçbir toprağı yok. Evlerine sadece o köprülerle gidebiliyorlar. Çok acayip, yani çok garibime gitti ve buzulların erimesi böyle devam ederse…

Bir tane daha fotoğraf görmüştüm. Onda da Dünya’nın yarısından fazlası sular altındaydı. Yani yeni Dünya Haritası. Türkiye vardı; ama Amerika’nın çoğu tarafı yoktu, özellikle Atlantis kısmı. Çok ilgincime gitti. Çok ilginçti.  Greta’nın bir sürü videosunu izledim bu yüzden. Bir sürü yazısını okudum özellikle Açık Radyo’dan. Çok sevdiğim bir lafı oldu. 2075’te bir yaşına girecekmiş, hatırlamıyorum şu an kaç yaşında olacağını, eğer çocuklarım olursa benimle zaman geçirecekler, torunlarım olursa onlar da iklim değişikliğinin sonrasında yaşamış olacaklar fakat bize diyecekler ki zaman varken niye harekete geçmediniz?

Yeşil Gazete: Sen de verebilecek bir cevabın olsun istiyorsun.

Atlas: Evet.

YG: Peki bunun için ne yapacaksın?

Atlas: 15 Mart’ta ben de Bebek Parkı’nda protesto düzenliyorum. Pankartlarımın çoğu hazır.

YG: Neler var pankartlarında, neler yazıyor?

Atlas: Gezegen B yok.

YG: Gördüm onu çok güzel olmuş.

Atlas: Evet. İngilizcesi vardı aslında ben de onu Türkçe’ye çevirdim.

YG: Nasıl gidebileceksin Bebek Parkı’na 15 Mart’ta?

Atlas: Okulu kıracağım ve saat 12’yle 2 arasında olacak.

YG: Peki bunu çevrende kimlere söyledin?

Atlas: Arkadaşlarıma söyledim. Öğretmenlerime söyledim. Tanıdığım çoğu kişiye söyledim yani söyleyebileceğim.

YG: Nasıl tepki veriyorlar?

Atlas: İnanmayanlar oluyor. Yani boş verenler de oluyor, umursamayanlar. Umursayanlar bana sorular soruyorlar, merak edenler oluyor.

YG: Sen nasıl hissediyorsun peki onlar böyle tepkiler verdiklerinde?

Atlas: Merak ettiklerinde ve umursadıklarında ben de mutlu oluyorum çünkü o zaman yaptığım şeyin gerçekten bir değeri olduğunu anlıyorum; ama umursamadıklarında tam tersini hissediyorum. Değeri yok demiyorum da, hani, çok üzülüyorum.

YG: 15 Mart’ta senin gibi bir şeyler yapmak isteyen çocuklara bir tavsiyen var mı? Eğer dışarı çıkmak istiyorlarsa…

Atlas: Kesinlikle kendileri her şeye karar versin. Çünkü bu bir çocuk protestosu, bu yüzden çocuklar kendileri yapsın. Aileleri yardım etmesin, bence. Ve Bebek Parkı’nda protesto yaparken dikkat edeceğim şeyler: kimseyi incitmeyeceğiz; alana yani parka hiçbir zarar vermeyeceğiz, kirletmeyeceğiz ve siyaseti hiç karıştırmayacağız. Bunlara da dikkat edeceğim.

YG: Zaten pankartların da bu mesajı veriyor sanki. “Geleceğimle oynama; Kömür yakma” Geleceğinle nasıl oynandığını düşünüyorsun?

Atlas: İnsanlar yürünebilecek yerlere ya da bisikletle gidilebilecek yerlere arabayla gidiyorlar. Ve bu, geleceğimle oynuyor. Belki ileride güzel bir aile ya da arkadaşlıklar kurabilecekken bunları engelleyebilir.

YG: Kararlısın.

Atlas: Evet kararlıyım. Bu işe baş koydum ve bu işi bitireceğim.

YG: Teşekkürler Atlas.

You may also like

Comments

Comments are closed.