Kültür-SanatManşet

“Uluslararası Farklı Perspektifler Film Festivali” başladı

0

Katadrom Kültür Sanat ve Sosyal Politikalar Derneği tarafından organize edilen ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen Uluslararası Farklı Perspektifler Film Festivali, bu yıl 6 – 10 Mart 2019 tarihleri arasında 7. kez düzenlenecek.

Ana Tema Mesafe

Başladığı yıldan bu yana izleyicisine ve takipçilerine yeni bakış açıları sunmak için çabalayan festivalin 2019 yılı teması ‘Mesafe. Mesafe algısı farklı filmlerle izleyicilere aktarılırken festival teması atölye, söyleşilerle zenginleştirilecek.

POTLUCK ÖDÜLÜ – Kısacılar Birbirini Destekliyor!

Katadrom, festivale katılım sayısını ve kalitesini denetim altında tutmak amacıyla talep etmek zorunda kaldığı sembolik başvuru ücretini Potluck Ödülü altında en iyi kısa filme veriyor.

Katılımcıların ödemiş oldukları başvuru ücretlerinin toplamıyla oluşturulan Potluck Ödülü, en iyi filme sunulacak. Bu şekilde, başvuruda bulunan tüm sinemacılar, bir başka sinemacıya doğrudan katkıda bulunmuş olacaklar.

Potluck Ödülü’nü kazanan film,  festival kapanışında açıklanacak ve festivalin sosyal medya hesapları ve web sitesi üzerinden duyurulacaktır.

Çınar, Mustafa Karadeniz

Kısa Filmlerden Uzun Metraj Yapımlara

2013 yılında kısa film festivali olarak başlayan Farklı Perspektifler, son beş yılında programına yıl içerisinde ses getirmiş yerli yapımlardan oluşan uzun metraj bir film seçkisini dâhil ediyor. 2019 yılında da Süleyman Arda Eminçe’nin Suç Unsuru,  Mustafa Karedeniz’in Çınar, Banu Sıvacı’nın Güvercin, Nermin Er ve İsmet Kurtuluş’un Rimolar ve Zimolar uzun metraj filmleri festival takipçileriyle buluşacak.

Take-Away Festival

Farklı Perspektifler Film Festivali, İstanbul’da başlayıp yıl içinde dünyanın pek çok şehrinde dolaşan, dolayısıyla, katılımcılarına pek çok farklı etkinlikte yer alma fırsatı sunan, take-away bir etkinlik olma özelliğiyle diğer festivallerden ayrılıyor. Festival bu yıl sürekli misafir edildiği Yogyakarta ve Berlin şehirlerinin yanı sıra, Portekiz’in Avanca şehrini ziyaret edecek. Festivalin önceki yıllarda ziyaret ettiği şehirler arasında Sofya, Kopenhag, Freiburg, Leipzig, Sao Paolo, Talin, Malatya ve Edirne de yer alıyor.

PROGRAM BÖLÜMLERİ

Elliye yakın ülkeden yüze yakın filmin yer aldığı festival programı; Festivalin 2019 teması olan ve fiziksel ve görünmez mesafeleri konu eden Mesafe, kültürel görüş ve yaşam farklılıkların ortaya konduğu Kültürel Bakış, hayatın absürt ve mizahi yönlerinin konu edinildiği filmlerinin yer aldığı Gülünç, güçlü kadın öykülerini ve deneyimlerini anlatan Mor Portreler, her türlü ötekileştirmeye ve ayrımcılığa karşı Şemsiye, keskin dönüşlerle tamamen değişen hayatları anlatan Viraj, yakın tarih, kişisel tarih ve nostalji üzerine filmlerden derlenen Çok Uzak Çok Yakın, algıları altüst eden Melez Algılar ve özgürleştiren ve köleleştiren insan ilişkilerini ve alışkanlıkları aktaran Bağlar bölüm başlıkları altında izleyiciyle buluşacak.

Atölyeler

Festival kapsamında düzenlenecek atölyeler şöyle; Siyasal İletişim uzmanı Şeyda Taluk’un, sinemacı ve sinemacı adaylarına hikâyelerini, projelerini anlatma ve sunma becerisi kazandırma amaçlayan, Pitching AtölyesiÇocuk Kitapları Yazarı Nazlı Deniz Güler tarafından SGDD-ASAM işbirliğiyle göçmen çocuklara yönelik Çocuklar için Büyüyen Kitap Atölyesi ve CİSST işbirliğiyle aktivist Melis Aydınoğlu ve yönetmen Melis Balcı’nın vereceği Animasyonda Temsil: Mahpuslar ve Mesafeler isimli atölyeler düzenlenecek.

Film gösterimlerine 6 Mart 2019 Çarşamba günü başladı. 7. Uluslararası Farklı Perspektifler Film Festivali SALT Beyoğlu ve Vault34 Yeşilçam Sineması, SUPA Suriye Pasajı ve SGDD-ASAM: The Association for Solidarity with Asylum Seekers and Migrants/ Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği’nde düzenleyeceği film gösterimi ve festival etkinlikleriyle beş gün boyunca sinemaseverlere farklı bir festival deneyimi daha sunacak.

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.