ManşetYazarlar

Komşulukla başlayıp kolektif taleplerle konuşmak

0

İstanbul’un tarihi semtlerinden biri olan Kurtuluş (eski ismiyle Tatavla) zengin tarihi ve kültürel kimlikleriyle bilinir. Son yıllarda açılan kafeteryalar, barlar, restoranlar ve orijinal hediyelik eşya dükkânlarıyla Kurtuluş aynı zamanda popüler semtlerden biri de haline de geldi. Ancak tüm bu hareketlenme mevcut altyapı sorunlarını da şiddetlendiriyor. Bu sorunların başında çöplerin sokaklarda saatlerce beklemesi, atıkların ayrıştırılmaması, park sorunu, kaldırımların motorlu taşıtlar ve esnaf tezgâhlarıyla işgal edilmesi, yeşil alan eksikliği ve sokak hayvanlarına yeterli bakımın yapılmaması geliyor. Belediyeyi aradığında sorununa çözüm bulamayan, kaldırıma park edilmiş otomobilleri hangi merciyi ararsa arasın çektiremeyen semtliler toplumsal yaşama dair bitmeyen sorunlarla uğraşmaktan yoruluyor. Ancak değişen çağa ve çetinleşen hayat mücadelesine rağmen Kurtuluş’un köklü kent yaşamı deneyimi kendini yeniden doğurup var ediyor.

Komşuluk her devirde güzel şey

Bugün 3500’e yakın üyesi olan Kurtuluş Komşu Ağı tam da böyle bir oluşum. 2016 yılında Facebook üzerinden kurulan bu oluşum bir komşuluk ve dayanışma ağı olarak hayatına başladı. Önceleri sadece üyelerin bireysel ihtiyaçlara yönelik bilgi alış verişi üzerinden akan iletişim zaman içersinde akut kentsel sorunların da paylaşılıp dayanışma konusu olduğu bir sosyal platforma da dönüştü. Bozulan ütüsünü ucuza ve güvenilir biçimde tamir ettirmek için ağa başvuran bir komşunun sorunu, bir başka komşunun kullanmadığı yedek ütüsünü ona hediye edeceğini söylemesiyle çözülebiliyor. Ya da sabır ve emekle büyüttüğü sukulentlerini tüm balkonu kapladıkları için paylaşmak isteyen bir komşu “haydi eve gelin birer bitki alın götürün” diye ilan açıyor. Maçka Parkı’nda komşu tanışma piknikleri düzenleniyor. Bir güzel yaz akşamında bir komşu terasında film gösterimi yapıp tüm komşularını davet ediyor. Semtin tarihini anlatan geziler ve kermesler gerçekleştiriliyor. Tabii Kurtuluş’ta hayat hep böyle güzel akıp gitmiyor. Alt yapı çalışmaları için küp taş döşeli yolları kazan belediyenin sokaklara asfalt dökmesi, işten evine dönerken yürüyecek kaldırım bulamadığı için kelle koltukta araç yolundan yürüyen insanların günlük dertleri ve daha nice sorunlar da bu ağda masaya yatırılıyor. “Sorunlar ortaksa çözümler de ortak olmalı” deniliyor. “Bu gidişatı değiştirecek olan yine biz değil miyiz?” diye soruluyor.

Kurtuluş Çevre Grubu semtin taleplerini belediye başkan adaylarına anlatıyor


Yerel Seçim Buluşmaları’nın ilki DSP adayı Mustafa Sarıgül ile yapıldı (Fotoğraf: Deniz Yenihayat)

Yerel Seçim Buluşmaları’nın ikincisi CHP adayı Muammer Keskin ile yapıldı (Fotoğraf: Deniz Yenihayat)

Yerel Seçim Buluşmaları’nın üçüncüsü Saadet Partisi adayı Muammer Çam ile yapıldı. Muammer Çam diğer adayların da yaptığı gibi talepleri yerine getireceğine dair bir iyiniyet anlaşması imzaladı. (Fotoğraf: Deniz Yenihayat)

Çevre sorunları ayyuka çıkmış bu semtte Kurtuluş Çevre Grubu işte bu şartlar altında kuruldu. Pazartesi akşamları semtin Komşu Ağı’ndan duyurulan yoga, öz savunma ve kermes gibi toplu etkinliklerin de mekânı haline gelmiş Cafe Spezial’de toplanan semtliler, çöp, kaldırım işgali ve park yeri bulamama gibi sorularını masaya yatırıp çözüm önerileri oluşturmaya başladı. Hemen her meslekten uzmanın bulunduğu Çevre Grubu, 2019 Yerel Seçimleri öncesinde belediye başkanı adaylarına belediyecilikten neler beklediklerini anlatmak için talepler listesi oluşturdu. Oluşturulan talepler sadece Kurtuluş Çevre Grubu’nda değil bütün Komşu Ağı’nda tartışıldı ve şekillendi. Son bir aydır da bu talepler tüm komşuların aktif katılımıyla “Yerel Seçim Buluşmaları” adı altında Şişli Belediye başkan adaylarına parti ayırımı yapılmadan anlatılıyor. Her Pazartesi bir adayı konuk eden grup, talepleri bizzat önerenler tarafından detaylı olarak örneklerle ve çözüm önerileriyle açıklanıyor. Şimdiye kadar önce DSP’nin sonra da CHP’nin belediye başkan adayları Mustafa Sarıgül ve Muammer Keskin’i konuk eden Çevre Grubu geçtiğimiz Pazartesi (4 Mart 2019) Saadet Partisi’nden aday olan Muharrem Çam’ı ağırladı. Semtliler iki saat süren toplantıda çöplerin toplanmasından ayrıştırılmasına, tiyatrolardan kütüphanelere kadar pek çok talebi dile getirdi. 11 Marttaki dördüncü buluşmadaysa EHP bağımsız adayı Özge Akman konuk edilecek.

Komşulardan demokrasi dersi

Kurtuluş Çevre Grubu, farklı siyasi partileri destekleyen, oy kullanmayı reddeden veya parti eksenli değil tabandan gelen siyasete inanan farklı düşüncelerde insanların bir araya geldiği heterojen bir oluşum. Burada, seçimlerde oy vermeyeceği partinin adayını konuk ederken bile emeğini ve saygısını esirgemeyen insanlar bir arada. Burada çoğulculuk, çok kültürcülük ve bütün renkleriyle yaşayan bir toplum hayalini önemseyenler var. Her Pazartesi particilik ve taraftarlık bir yana bırakılıp, komşuluk ve dayanışma yeşertiliyor. Bu duruşuyla Kurtuluş Çevre Grubu da Kurtuluş Komşu Ağı da sadece Şişli’ye değil seçimler öncesi tüm ülkeye bir demokrasi dersi veriyor.     

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.