DünyaManşet

ABD destekli muhalefet lideri Juan Guaido tutuklanma riskine rağmen Venezuela’ya dönüyor

0

Venezuela’da kendini geçici devlet başkanı ilan eden muhalefet lideri ve Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido tutuklanma riskine rağmen bugün ülkesine döneceğini duyurdu.

Destekçilerinden sokaklara çıkarak geniş çaplı gösteriler düzenlemesini isteyen Guaido, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Yarın görüşürüz” ifadesini kullandı.

Guaido, ABD’nin Kolombiya’ya gönderdiği insani yardım malzemelerinin Venezuela’ya sokulması girişiminden bir gün önce ülkesinden ayrılarak Latin Amerika ülkelerine ziyaretler gerçekleştirmişti.

Muhalif lider, Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun görevden alınması için kampanya yürütüyor.

Nicolas Maduro’nun meşruiyetini kabul etmeyen ABD başta olmak üzere birçok Batılı ve Latin Amerika ülkesinden destek alan Guaido, ülkeye girişte tutuklanması ihtimaline ilişkin de, “Hükümetin beni rehin almaya kalkışması yapacağı en son hatalardan biri olur.” diye konuştu.

Eşi Fabiana Rosales ile birlikte arkasına Venezuela bayrağı alarak canlı yayında konuşan Juan Guaido, nerede olduğuna dair bilgi vermezken ülkesine nasıl dönmeyi planladığını da açıklamadı.

Uzmanlar, Guaido’nun ülkeye dönerek siyasi rakibiyle olan mücadeleyi hızlandıracağını ve kendisini destekleyen ülkelerin Nicolas Maduro hükümetine tecrit adımlarını arttırması için çalışacağını belirtiyor.

Guaido’nun gözaltına alınması durumunun muhaliflerin Maduro hükümetinin siyasi rakiplerini nasıl bastırdığını göstermesi ve ABD’den daha sert yaptırımlar uygulamasını talep etmesini sağlayabileceği yorumları yapılıyor.

Ancak aynı zamanda Juan Guaido’nun gözaltına alınmasının yıllar sonra ortaya çıkan ve muhalefeti tek çatı altında toplamayı başaran liderin sonunu getirme riskinin bulunduğu da belirtiliyor.

Muhalif lider, Twitter hesabından Ekvador’un Salinas kentindeki deniz üssünde yürürken çekilen bir fotoğrafını paylaşarak buradan havalanacağını bildirdi.

Venezuela’daki muhalif eylemciler de sosyal medya üzerinden örgütlenerek başkent Karakas başta olmak üzere pazartesi günü ülke genelinde sokaklara çıkma çağrısı yapıyor.

Karakas’taki gösterilerin Las Mercedes’deki Alfredo Sadel meydanı önünde düzenlenmesi planlanıyor.

Buna karşın hükümet de kendi taraftarlarını pazartesi ve salı günü karnaval sezonunu kutlamak için plajlara ve diğer tatil yerlerine seyahat ederek kutlamaya çağırdı. Fakat ekonomik krizin pençesindeki ülkede, birçok kişi bu imkanlara sahip değil.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.