Kültür-Sanat

Pilot Galeri’de yeni sergi: “Beau Ideal”

0

PİLOT, 16 Şubat – 23 Mart 2019 tarihleri arasında Gözde Mimiko Türkkan ve Pınar Yoldaş‘ın “Beau Ideal” sergisine ev sahipliği yapıyor.

Gözde Mimiko Türkkan ve Pınar Yoldaş inşa edilmiş bir güzellik anlayışı üzerine düşünen, toplumsal cinsiyet politikalarını inceleyen konulara farklı bakış açılarıyla yaklaşıyor ve “kolektif arzu” kavramını gündeme getiriyor.

 Gözde Mimiko Türkkan, fotoğraf serileri, sanatçı kitapları, videolar üreten ve metin bazlı çalışan bir sanatçıdır. Eserleri, öznel bir bakış açısı ve belgeselci tavır ile insanın en derin dürtülerine, arzularına ve korkularına ışık tutmaya çalışırken, toplumsal cinsiyet rollerini, sosyal olarak inşa edilmiş kimlikleri inceler. Türkkan’ın eserleri izleyiciyi cinsiyet klişelerini, ön kabulleri, toplumsal roller, güç ilişkilerini ve bunların nasıl manipüle edildiğini sorgulatır.

Sanatçının, sergideki eserleri, diğerinin bedenini tanımak ve tanımamak arasındaki sınırı kaldıran erotik bir samimiyeti teşvik ediyor. Türkkan, samimiyeti toplumsal sorular sormak için bir araç haline getiriyor, “öteki ben” ile yüzleştiriyor ve dışarıda olanı içeriye davet ediyor. Öz-değerin ölçülmesi Türkkan’ın yöntem ve araçlarının, klişe cinsiyet roller de politikasının temelinin oluşturuyor. “Beau Ideal” ile sanatçı bu temele yeni bir katman daha ekliyor ve ırk ile toplumsal cinsiyetin kesiştiği noktayı irdelemeye başlıyor. Bu, Türkkan için yeni bir yol.

Gözde Türkkan ve Pınar Yoldaş önyargılarla, ana akımla ve imtiyazlı olanlarla yüzleşiyor. Hangi el, kalıba uyum sağlayacak? Hangi bebek mükemmel olacak?

.

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.