Günün Manşetiİklim KriziManşet

Okul grevleri yayılıyor: Fransa ve İngiltere’deki öğrencilerden de ‘İklim için harekete geçin!’ çağrısı

0

Greta Thunberg’in Ağustos 2018’de İsveç Parlamentosu önünde başlattığı “Gelecek için Cuma Günleri” olarak anılan okul grevleri Avrupa’nın dört bir yanında giderek büyüyerek devam ediyor.

15 yaşında genç bir aktivistin kendi girişimleri ile başlattığı grevlere, her cuma binlerce çocuk, okula gitmeyerek destek veriyor. İklim için liderlerin harekete geçmesini talep eden çocuklar Hollanda, Belçika, İsviçre, Almanya, İskoçya, İrlanda, ve Avustralya’da her hafta greve gidiyor. Greta, tüm çocukları 15 Mart’ta küresel greve çağırıyor.

Greta Thunberg

En son Davos’a katılan Greta, oradan da liderlere “Evimiz yanıyor ama biz bu konuda hiçbir şey yapmıyoruz” demişti. Greta, kendini eleştirenlere uzun bir cevap yazmış ve okul grevlerine neden başladığını detaylı bir biçimde açıklamıştı.

Thunberg iklim grevlerine bu hafta itibarı ile Fransa ve İngiltere’den de katılımların başlayacak olmasına dair yaptığı açıklamada, “İngiltere’de okul grevi hareketine bu hafta bu kadar geniş katılım gösterilmesinin harika olduğunu düşünüyorum. Bir süredir, örneğin İskoçya ve İrlanda’da, okul grevi yapan birçok gerçek kahraman var. Örneğin, Holly Gillibrand ve Cork’ta unutulmaz “kral çıplak” pankartını açan gençler gibi.” diye konuştu.

Okul grevlerine İngiltere ve Fransa’da da başlanıyor

Okul grevine bugün (15 Şubat 2019 Cuma) yeni iki ülke başkentinden gençler de katılıyor. Grevler, Fransa ve İngiltere’ye de yayılıyor.

Fransa’da Paris bölgesinden başlıca üniversitelerin temsilcileri Jussieu Üniversite’sinde 8 Şubat 2019’da genel kurul toplantısında bir araya gelerek 15 Şubat 2019 itibari ile her Cuma greve çıkma kararı aldı.

Fransa’da sivil itaatsizlik eylemleri de gündemde, ve hareketin 15 Mart’ta başlaması beklenen “Gelecek için Küresel İklim Grevi” arifesinde büyüyüp, Fransa’nın diğer şehirlerine yayılması da bekleniyor.

Grev kararını alan genel kurul, 12 Şubat’ta “İklim İçin Gençlik Manifestosu” yayınlayarak, 15 Şubat’tan itibaren her Cuma günü grev yapmaya ve “hükümete ev ödevi vermek” niyetinde olduklarını açıkladı. Açıklamada, “Her Cuma, sabah yerel kurullarda toplanıp arkasından, öğleden sonra birlikte eylem yapacağız,” denildi.

İlk olarak, bu Cuma günü Çevre Bakanlığı’nın önünde bir gösteri planlanıyor. Ardından, 22 Şubat’ta Greta Thunberg trenle Paris’e gelip, Place de la République’de planlanan büyük eyleme katılarak Fransız grevcilere destek verecek.

Fransa’da 2011 “Arap Baharı”na atıf yapan gençler, “İklim Baharı” çağrısı da yapıyor.

Bir yandan “Sarı Yelekliler” hareketi devam ederken, Fransız okul grevcileri ekolojik kriz ile sosyal krizi aynı paranın iki yüzü olarak gördüklerini açıkça ifade ediyor.

Birleşik Krallık’taki eylem, İsveçli öğrenci aktivist Greta Thunberg’den esinlenerek, aralarında YouthStrike4Climate, UK Student Climate Newtwork (Birleşik Krallık Öğrenci İklim Ağı) ve UK Youth Climate Coalition’ın (Birleşik Krallık Gençlik İklim Koalisyonu) da bulunduğu çok sayıda gençlik grubu tarafından sosyal medya üzerinden örgütlendi.

Eylemin, Londra, Brighton, Glasgow, Cardiff ve Exeter dahil olmak üzere, Britanya’nın dört bir yanından 40’ın üzerinde kasaba ve şehirde gerçekleşmesi bekleniyor. Eylemin odağında ortaöğretim kurumları olsa da, üniversitelerin de dahil olduğu anlaşılıyor. Aktivistler basına yaptıkları açıklamalarda, organizatörler yarınki ilk grev için binlerce insan beklendiğini ve hareketin 15 Mart 2019’daki küresel grevde çok daha büyük bir eyleme dönüşeceğine inandıklarını belirtti.

.

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.