Ekolojik YaşamManşet

“Sıfır Atık” için #kahvemtermosta hareketi başladı

0

Gezegeni tehdit eden plastik kirliliğinin önüne geçmek için plastik bardak, poşet, pipet gibi tek kullanımlık ürünleri kullanmadan plastik tüketimini azaltmak mümkün. “Sıfır Atık” projesi kapsamında #kahvemtermosta hareketini başlatan Türk İşi Minimalizm’in kurucusu Hale Acun Aydın, kahve zincirlerine ya da kafelere giden tüketicileri kağıt bardak yerine termos kullanmaya davet ediyor. Kahvecileri de termosuyla ya da kupasıyla gelen müşterilerine yüzde 20 indirim yapmaya çağırıyor.  

Aydın, “Sıfır Atık Konusunda Beraber Bir Adım Atalım mı?” adlı blog yazısında Instagram’da #kahvemtermosta hareketinin nasıl başladığını şu sözlerle anlatıyor:

“Her şey aslında kendiliğinden gelişti, Instagram hesabımda bazen kahve zincirlerine ya da kafelere gidince kağıt bardak yerine kupa isteyebileceğimizi, alıp gideceksek kendi termosumuzu yanımızda götürebileceğimizi ara ara hatırlatıyordum. Dedim ki termosunu getirince indirim yapan bir iki yer olmalı. Çünkü 1. Geri dönüşümden önce hedef çöpümüzü azaltmak olmalı; 2. Kağıt bardaklar içlerindeki plastik kaplamadan dolayı geri dönüşmüyor. Buradan yola çıkarak, kendi termosunla gidip kahve içmeyi destekleyen yerlerin bir listesini çıkarsak diyerek hikayelere eski bir fotoğraf koydum.

Fotoğraf daha önce kendi termosumla Starbucks’a gittiğim bir gündendi. Üstüne yazdım, hadi siz de bildiğiniz termosla gidince indirim yapan yerleri yazın. Saatler geçmişti, hep bilinen Starbucks ve Kronotrop dışında bir öneri yoktu. O sırada bir termos fotoğrafı buldum ve bir çağrı yaptım. Ne mutlu ki birçok kişi bu çağrının ekran görüntüsünü alarak sevdiği kahve zincirlerini, kafeleri etiketledi.”

İlk cümleye sevdiğiniz kahve dükkanının adını yazıp hesabınızda paylaşarak “Sıfır Atık” hareketine destek olabiliyorsunuz

Türkiye’nin dört bir yanından hareket destek veren kafelerin güncel listesine buraya tıklayarak ulaşabilir, #kahvemtermosta hareketini aynı isimle Instagram hesabından takip edebilirsiniz.

İncelenen 50 deniz canlısının hepsinin bağırsağından mikroplastik çıktı

Okyanusun en derin noktalarında plastik kirliliği

Avrupa Birliği’nden tek kullanımlık plastiklerin sınırlandırılması için tarihi karar

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.