Doğa MücadelesiGünün ManşetiManşet

Sungurlu Barajı mücadelesinde ÇED’i iptal ettiren köylülerden zafer kutlaması

0

Kocaeli’nin Kandıra ilçesindeki Akçaova köyünde, köylüler Sungurlu Barajı ÇED’i için mahkemenin iptal kararını, “ÇED iptal, Köylü Kazandı” sloganıyla ‘topraklarının kurtuluşu’nu bir bayram havasında kutladı. Sungurlu Barajı için verilen ÇED olumlu raporunun iptal edilmesiyle baraja karşı hukuk mücadeleleri zafere ulaşmıştı.

İstanbul’un su ihtiyacının karşılanması için yapımı planlanan ve 16 köyü yutmakla tehdit eden Sungurlu Barajı için hazırlanan ÇED raporu, İstanbul 11. İdare Mahkemesi tarafından hukuka uygunsuzluğu nedeniyle iptal edilmişti. Sungurlu Barajına karşı uzun zamandır mücadele eden köylüler de mücadelenin hukuk ayağını kazanmış oldular.

Mahkeme tarafından, projenin yapılacağı sahanın özelliğe göre gerekli ve yeterli bilimsel araştırma ve irdelemelerin yapılmadığı, keşif esnafında elde edilen bilgi ve bulgular ile dosyada mevcut veriler esas alınarak yapılacak değerlendirmenin ise çevresel etkileri tam anlamıyla ortaya koyamayacağı sonucuna varılmıştı.

Eksik incelemeye dayalı olarak hazırlanan ÇED Raporu dayanak alınarak verilen dava konusu 4192 sayılı ‘ÇED OLUMLU’ kararında hukuka uygunluk bulunarak iptal edilmişti.

Sungurlu Barajı, vatandaşların büyük tepkisine neden olmuştu. Baraj sebebiyle Kandıra’nın Akçaova ve Teksen Köylerini tamamen sular altında kalacak, 16 köy ise yine bu barajdan etkilenecekti. Daha önce Akçaova köyünde ÇED Toplantısı düzenlenmek istenmiş, ancak köylülerin engel olmasıyla toplantı yapılamamıştı.

Kandıra’da köylüler kazandı: Sungurlu Barajı ÇED raporu iptal edildi

.

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.