LGBTİ+Manşet

kÜLT filmler Pembe Hayat KuirFest’de

0

25-26-27 Ocak tarihlerinde, Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi, Fransız Kültür Merkezi ve Tasarım Atölyesi Kadıköy’de takipçileriyle buluşacak olan 8. Pembe Hayat KuirFest, geçmişten günümüze sinema tarihine damgasını vuran kuir yapımları ‘kÜLT’ bölümü kapsamında festival izleyicileriyle buluşturmaya devam ediyor.

Festival ‘kÜLT’ bölümünde bu yıl, 30. yaşını kutlayan Çözülen Diller (Tongues Untied, 1989) filmi ile 1985 yapımı Eküriler’i (Buddies) restore versiyonlarından gösterecek.

Performatif belgesel türünün en önemli örneklerinden sayılan Çözülen Diller, HIV ile yaşayanların kendi adlarına konuşmalarına alan açmasıyla film tarihinde oldukça özel bir yere sahip. Marlon Riggs imzalı filmde yer alan Essex Hemphill dizelerini, ünlü akademisyen ve çevirmen Fahri Öz KuirFest için Türkçe’ye kazandırdı. Çözülen Diller, Farsça altyazılı olarak gösterilecek.

Önceki yıllarda da programında siyah kuir hareketten filmlere geniş yer ayıran KuirFest, ‘kÜLT’ bölümünde ayrıca 1985 yapımı Eküriler __(Buddies) filmini takipçileriyle buluşturacak. Eküriler, HIV ile yaşayanlar hakkındaki önyargıları parçalayan anlatısı bakımından sinema tarihinde oldukça önemli bir yere sahip.

.

(Yeşil Gazete)

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.