Doğa MücadelesiGünün ManşetiManşet

Çerkezköy’de ‘temsili’ termik santral kapanışı töreni: Trakya termiği durdurdu, sen de ÇED’i iptal et!

0

Kuzey Ormanları Savunması, geçtiğimiz Aralık ayında iptal edildiği duyurulan, ancak iptal hakkında resmi olarak bir açıklama yapılmayan Çerkezköy termik santral projesine yönelik bir kapanış töreni mizanseni düzenledi.

Kuzey Ormanları Savunması aktivistleri Tekirdağ – Çerkezköy’de, teknik sebeplerle iptal edildiği AKP Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel’in sosyal medya hesabından duyurulan Çerkezköy termik santral projesine yönelik olarak bir kapanış töreni düzenledi. Çerkezköy’de kurdukları termik santral bacası maketi önünde bir araya gelen aktivistler, “Trakya termiği durdurdu, sen de ÇED’i iptal et!” pankartını açtılar.

Kurulan kürsüde bir konuşma yapan Kuzey Ormanları Savunması aktivistlerinden Oruç Karacık, “Ömründe hiç kömürlü termik santral kurmak istememiş insanlar, hoşgeldiniz!” diyerek kapanış törenini başlattı. Doğa hakları aktivistlerinin bölgede termik santral kurulmaması gerektiğini daha önce de dile getirdiğinin altını çizen Karacık yaptığı konuşmada Trakya’dan vazgeçmeyeceklerini belirterek, “Kömüre kader demeyeceğiz” dedi. Karacık’ın konuşması ardından alkışlar eşliğinde baca maketi yıkıldı.

Termik santral kansere ve erken ölümlere sebep olacak

Eylemin ardından Kuzey Ormanları Savunması aktivistleri konuyla ilgili bir açıklama da gerçekleştirdi. Açıklamada, Trakya’da termik santral projelerinin başlangıcının Ekim 2016’da Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası 1/100.000 Ölçekli Revizyon Çevre Düzeni Planı Değişikliği ile başlandığının altı çizilerek, böylece bölgede bulunan tarım ve orman alanlarının enerji üretim alanı olarak yeniden tanımlandığını ve bunun sonucunda bölgede Çerkezköy, Vize ve Kırklareli’nde olmak üzere toplam 3 termik santral projesi olduğu belirtildi.

Tüm Türkiye’de buğdayın yüzde 12’sini, ayçiçeğinin yüzde 61’ini Trakya’nın ürettiği belirtilen açıklamada, bölgede bulunan kirleticiler sebebiyle Trakya’nın ve Kuzey Ormanları’nın hali hazırda tehdit altında olduğu vurgulanarak termik santrallerin bölgedeki kümülatif etkisinin yaşanmaz bir Trakya yaratacağı açıklandı.

Termik santraller için bölgeden çıkarılarak santrallerde kullanılacak linyitin de hava kirliliği, solunum yolları sorunları, kanser, çocuklarda gelişim engeli ve erken ölümlere sebep olacağı belirtilen açıklamada, “Ergene Havzası hali hazırda can cekişirken, Kuzey Ormanları mega ve yancı projelerle talan edilirken, iklim krizi kapımızdayken bölgenin ihtiyacı olan Trakya’ya yıkım getirecek tüm projelerin bir an önce iptal edilmesidir.” dendi.

.

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.