Hafta SonuManşet

[Babil’den Sonra] Anadolu Folk müziğinin ilk çok sesli üçlüsü: Modern Folk Üçlüsü

0

Biz Türkiyelilerin kulağı çok sesli müziğe pek alışık değildir. Kilise müziği çok seslidir ve Hristiyan dünyasında insanlar çok sesli müziğe doğarlar. Bizde ise bu müziğe ulaşmak ve keyif alır hale gelmek bir tercih nedenidir ve uzun zaman alabilir. Uzun yıllar çok sesli bir koroda şarkı-türkü söylemenin tadını da yaşayan bendeniz çok sesli müziği ve çok sesli toplumları-grupları daha çok seviyorum açıkçası.

Siyah beyaz TRT’li günlerde ilk kez dinlemiştim Modern Folk Üçlüsü’nü. Radyodan tek sesli türkülere alışık olan kulağıma çok başka bir tat bırakmıştı bu türkü yorumları. Modern Folk Üçlüsü, çocuklara çok sesli müziği sevdirmek amacıyla sonraki yıllarda 3 uzunçalar yayımladılar. Sizleri bilemem ama benim için çok sesli halk müziğine giden yolun ilk taşlarını onlar döşediler diyebilirim.

1980’lerde farklı türkü yorumlarıyla Ruhi Su’nun sesiyle de tanıştım. Onun da tıpkı MFÜ gibi türküleri kent soylu insanlara taşımada, sevdirmede çok önemli bir işlevi olduğunu düşünüyorum. 1989 yılında Ruhi Su’nun izini sürerek Ruhi Su Dostlar Korosu’nu buldum ve 1989- 2012 yılları arasında korist olarak koroda yer aldım. Bugün de koronun gereksinimi olan her durumda üzerime düşeni yerine getirmeye çalışıyorum.

Modern Folk Üçlüsü’nün hikâyesi

Modern Folk Üçlüsü, 1969 yılında Doğan Canku, Ahmet Kurtaran ve Selami Karaibrahimgil tarafından kurulur. O yıl Esin Afşar’a “Bebek” türküsünde eşlik ederek müzik sahnesine adım atarlar.

MFÜ: Doğan Canku, Ahmet Kurtaran & Selami Karaibrahimgil

1970 yılında halk türküleri yorumlarını 45’lik plaklara kaydetmeye başlarlar. İlk 45’liklerinde “Ali Paşa Ağıdı” ve “Deriko” türkülerinin çağdaş yorumlarına yer verirler. Aynı yıl Sarhoş Oğlan, Leblebi, Tello, Su Gelir Ark Uyanır, Diley Diley Yar ve Gelin Ayşe türkülerinin yer aldığı 3 adet daha 45’lik albüm yayımlarlar.

45’lik plakları 33 devirli uzunçalar kayıtları takip eder. 1971’de ilk albümleri “Modern Folk Üçlüsü” nü yayımlarlar. 1975’de “40 Yıl Sonra”, 1978’de “Takalar”, 1979’da “Çocuklarımızı İçin”, 1980’de “Pop”, 1985’de “Çocuklarımız İçin” yayımlanır.

Birçok müzisyenle ortak albüm kayıtları yaparlar. 1993’de “Nükhet Duru Klasikleri”, 1993’de “Ali Kocatepe Şarkıları” albümleri yayımlanır. Bir Doğru Nota Öyküsü (1996), İstanbul Şarkıları (Emel Sayın ile) (1996), Bizimtepe Konseri (2001), Kaç Yıl Geçti Aradan (2001), Çocuklarımız İçin (2006), Çeyrek (2007), Çocuklara Şiirler ve Şarkılar (2009) ve 40 Yılın Öyküsü (2010) grubun yayımlanmış diğer albüm ve CD’leri arasında yer alıyor.

Halk müziği yorumları dışında çok sayıda Klasik Türk Müziği yapıtını da kendilerine özgü yorumlarıyla seslendiren Modern Folk Üçlüsü zaman zaman bestelerine de albüm ve konserlerinde yer verdiler.

Kültür Bakanlığı’nın organizasyonu ile Türkiye’yi uluslararası birçok etkinlikte temsil eden Modern Folk Üçlüsü, 1978 yılında Ali Kocatepe ile Seul Müzik Yarışması’na, 1978 yılında Nükhet Duru ve 1981 yılında da Ayşegül Aldinç ile Eurovision Şarkı Yarışması’nda Türkiye’yi temsil ettiler.

Açık Radyo (94.9) Babil’den Sonra program kaydı,  14 Ocak 2019, Pazartesi

Geçen hafta Açık Radyo (94.9) Babil’den Sonra programında çok sevdiğim Anadolu folk grubu Modern Folk Üçlüsü’nün çeşitli albümlerinden ve 1986’da İstanbul’da “Bizimtepe”de verdikleri konser kayıtlarından sevdiğim şarkıları dinlettim.

Her pazartesi saat 13.00’de Açık Radyo (94.9) Babil’den Sonra’da Türkiye’den ve dünyanın dört bir tarafından, ağırlıklı olarak halk şarkıları çalıyorum. 

Müzikle dolu dolu geçecek, güzel ve huzurlu bir hafta sonu diliyorum hepinize…

Ercüment Gürçay

  • Babil’den Sonra’nın geçmiş program kayıtlarını Facebook ve Youtube kanallarımdan dinleyebilirsiniz…

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.