ManşetTürkiye

YSK listelerine göre yerel seçimlerde oy kullanacak altı binden fazla seçmenin yaşı 100 ve üzerinde

0

Türkiye’de Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) yerel seçimler için açıkladığı listelere göre dünyanın en yaşlı insanı 31 Mart’ta sandık başına gidecek. Listeye göre Kayseri’de yaşayan 165 yaşındaki Ayşe Ekici, kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınan 1930’lardan bu yana ilk kez oy kullanacak.

YSK listesindeki 6 bin 389 seçmenin 100 ila 165 yaş aralığında olduğu tespit edildi. Yüksek Seçim Kurulundan iddialara yönelik henüz bir açıklama gelmedi.

Seçmen listelerinde Ayşe Ekici’nin yanı sıra soyadları yer almayan 148 yaşındaki Ayşe ve 149 yaşındaki Zülfü isimli şahıslar da göze çarpıyor. İleri yaşlarıyla listede adı geçen bu şahısların hayatta olup olmadığı ise merak konusu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, YSK’nın seçmen listelerinde tespit ettikleri çarpıcı bilgileri meclise taşıdı. Adıgüzel, 24 Haziran seçimlerinin ardından YSK’yı uyardıklarını ancak ikazlarının dikkate alınmadığını belirtti.

Adıgüzel’in aktardıklarına göre bazı seçim bölgelerindeki seçmen sayısı 24 Haziran’dan bu yana neredeyse iki katına çıktı.

Çankırı’nın Orta ilçesinde seçmen sayısı 24 Haziran’dan bu yana yüzde 95,74 arttı. Ankara Çamlıdere’de ise artış yüzde 90 civarında. 

Yine Adıgüzel’in aktardıklarına göre Üsküdar’da bir apartman dairesinde 40 kişi ikamet ediyor. Selimiye Mahallesi’nde inşaat halindeki bir binada 43 seçmen kayıtlı görünüyor. Bir hanede 7 farklı soyadlı seçmen bulunması ve bir stadyumda 15 seçmenin olması da dikkat çeken hususlar arasında.

Türkiye, en yaşlı seçmen konusunda Malezya ve Zimbabve’yi geride bıraktı

Zimbabve’de 30 Temmuz 2018 seçimleri için açıklanan seçmen listelerinde 141 yaşındaki bir kişinin adı yer almış; seçimlerin güvenilirliği tartışmaya konusu olmuştu.

Bir hanedeki seçmen sayısı konusunda ise rekor Zimbabve’de. Bir hanede 100’den fazla seçmenin kayıtlı olduğu ülkede ayrıca birden fazla kişinin aynı kimlik numarasına sahip olduğu iddia edilmişti. Zimbabve’nin yüksek seçim kurulu sonradan yapılan hataların düzeltildiğini açıklamıştı.

Endonezya’daki seçmen kayıtlarında, 1 Ocak 1868 yılında doğan 151 yaşındaki bir seçmene rastlanmış, durumu ilk fark eden kişi ‘eğer bu hata değil de doğruysa, Endonezya dünyanın en yaşlı insanına sahip ülke olarak rekorlar kitabına girmeli yorumunu yapmıştı.

.

(Euronews)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.