Ekolojik YaşamManşet

Türkiye’de fidanlar artarken ormanlar azalıyor

0

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Deniz kenarlarını, orman alanlarını betona çevirme gayretinde olanlar var” sözleri tartışılıyor. Araştırmalar, Türkiye’de dikilen milyonlarca fidana rağmen ormanların azaldığına işaret ediyor.

DW Türkçe’den Miray Gökçe’nin haberine göre ormanlık alanların azalması, buralarda enerji ve madencilik başta olmak üzere değişik alanlarda yapılaşmalara izin verilmesi sonucunda meydana geliyor.

Hükümetin ormanlık alanlarla ilgili en önemli argümanı ise “fidan sayısı”. AKP iktidara geldiğinden bu yana 4 milyardan fazla fidanı toprakla buluşturduğunu açıkladı.

“Dağıtılan her fidan ormana dönüşmüyor”


İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay, Türkiye’de özellikle 2013 sonrasında ormanlarda azalma meydana geldiğini söylüyor. Tolunay’ın yaptığı bir araştırmaya göre, 2013 sonrasında ormanlaştırılan alan 221 bin hektar iken, ormansızlaşan alan 226 bin hektar oldu. 

Prof. Tolunay, rakamların doğru olduğunu ancak dağıtılan her fidanın ormana dönüşmediğine dikkat çekiyor. Tolunay’a göre, önemli olan fidan sayısındaki değil, orman alanlarındaki artış.


Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu

Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu her fidanın ormana dönüşmediğini verdiği şu örnekle açıklıyor:

“İstanbul’a yapılan 3’üncü havalimanı 7-8 bin hektarlık bir alanı kaplıyor. ‘Bu alanın 3-4 katı ağaç dikeceğiz’ diyorlar. Keserken 100 yaşında ağaç kesiliyor. Dikilen fidanlar o süreye gelene kadar ekosistem hizmetinden eksik kalıyor. Bu nedenle aslında bu sayı kesilen alanın onda biri yapmıyor.”

Türkiye’de uzun yıllardır çevre davalarına bakan avukat Alptekin Ocak, Erdoğan’ın açıklamalarının “siyasal görüş değişikliği” ya da “yerel seçimler öncesi yapılmış popülist bir söylem” olarak değerlendirebileceğini söylüyor. 

Ocak’a göre, özellikle son yirmi yılda orman, mera, kıyı ve ırmaklar üzerinde “yıkıcı etkileri olan projeler” yapıldı; çevre hukukundaki koruma ve kullanma dengesini kaldıran, doğal varlıklar üzerinde yıkıcı etkileri olan yasal değişiklikler oldu.

Yeşil alan miktarı dünya standartlarının altında 

Türkiye’de yeşil alanlarla ilgili sorun ormanların azalması ile sınırlı kalmıyor, şehirlerde de kişi başına düşen yeşil alan miktarı giderek azalıyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, şehirlerdeki yeşil alan miktarının kişi başına en az 9 metrekare olması gerekiyor. Türkiye’de yönetmelikler bundan daha büyük bir alan öngörüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın mevzuatında bu alan 15 metrekare. Ancak İstanbul’da kişi başına düşen yeşil alan miktarı, Ağustos 2018 itibariyle 5,98 metrekareydi.

Prof. Tolunay’a göre, yeşil alan kavramı da tartışmalı bir konu. Çünkü gerçekte yeşil alan olmayan kavşak, mezarlık, yol kenarları da bu yeşil alan kapsamında sayılıyor. Belediyeler bu konuda detaylı açıklama yapmıyor.

.

(DW Türkçe)

You may also like

Comments

Comments are closed.