EnerjiManşet

İngiltere’de yenilenebilir enerji rekoru: Elektrik üretimi ise çeyrek asrın en düşük seviyesinde

0

İngiltere’nin elektrik üretimi son 24 yılın en düşük seviyesine gerilerken yenilenebilir enerjide rekor artış yaşandı. Bu artıştaki en büyük pay, yıllık yüzde 16’lık yükselişle rüzgâr enerjisine ait

CarbonBrief tarafından hazırlanan rapora göre İngiltere’nin elektrik üretimi son 24 yılın en düşük seviyesine gerilerken, yenilenebilir enerjinin üretimdeki payı da artmaya devam etti ve bir rekor kırarak yüzde 33’e ulaştı. Bu artıştaki en büyük pay, yıllık yüzde 16’lık yükselişle rüzgâr enerjisine ait ancak güneş ve biyokütledeki artış da azımsanmayacak kadar yüksek.
 
2018 yılında ayrıca fosil yakıtların payı şimdiye kadarki en düşük seviyesine gerileyerek elektrik üretiminin yüzde 46’sını karşıladı. Doğalgaz fiyatlarındaki artışa rağmen kömürden elektrik üretiminde düşüş yaşandı.

Rapora göre fosil yakıtların 2018 yılında elektrik üretimindeki payı tüm zamanların en düşük seviyesinde gerçekleşerek%46 oldu. Kömürden elektrik üretiminin, doğalgaz fiyatlarındaki yükselişe cevaben artmasının beklenmesine rağmen düşüş eğilimi devam etti. Kömürden üretim 17 TWh (toplam üretimin %5’i) ile bir önceki yıla göre %25 düşüş gösterirken 
Doğalgazdan üretim ise132 TWh (toplam üretimin %39’u) ile bir önceki yıla göre %4 düşüş gösterdi.

Yenilenebilir enerji payında rekor 

2018 yılında elektrik üretiminde yenilenebilir enerjinin payı 2017’deki yüzde 29 seviyesinden yüzde 33’e yükselerek rekor seviyeye ulaştı. Yenilenebilir kaynaklardan üretimde ise 2005 yılına kıyasla 95 TWh artış yaşandı. 

Yenilenenilir enerjinin sektör bazındaki elektrik üretimindeki payı ise şu şekilde gerçekleşti:

  • Rüzgâr enerjisinden üretim: 58 TWh (toplam üretimin %17’si), bir önceki yıla göre %16 artış.
  • Güneş enerjisinden üretim: 13 TWh (toplam üretimin %4’ü), bir önceki yıla göre %11 artış.
  • Biyokütleden üretim: 36 TWh (toplam üretimin %11’i), bir önceki yıla göre %13 artış.
  • Nükleer enerjiden üretim: 65 TWh (toplam üretimin %19’u), bir önceki yıla göre %7 düşüş.

İngiltere’nin ekonomik büyümesi ve elektrik üretimi arasındaki ayrışma (decoupling) halihazırda tamamlanmış durumda. Ekonominin büyümesi ile elektrik üretimindeki artış arasındaki eskiden gerekli olduğu varsayılan ilişki, enerji-yoğun endüstrilerin yerini yüksek katma değer sağlayan üretim ve hizmet sektörüne bırakmasıyla birçok gelişmiş ülke gibi İngiltere’de de anlamını yitirdi.

Fosil yakıtlarda düşüş

İngiltere’de elektrik üretiminde düşüş yaşanırken, bir yandan da temiz enerji kaynaklarına önemli ölçüde bir geçiş oldu; 2018 yılında düşük karbonlu kaynakların toplam kaynaklara oranı %53’e ulaştı.

Bu yükseliş, aşağıdaki grafikte göründüğü üzere 2018’de rüzgâr enerjisindeki %16’lık artış (58 TWh’lik üretim) ile açıklanabilir (yeşil çizgi ve bölge). Rüzgârdan üretim miktarı 17TWh’lık üretim sağlayan kömürün yaklaşık üç buçuk katına denk gelmekte.

Aynı zamanda 2018 yılında, İngiltere’nin elektrik üretiminde fosil yakıtların payı %46’ya gerileyerek tüm zamanların en düşük seviyesinde gerçekleşti (grafikteki gri çizgi). Bunun temel sebebi kömür üretimindeki %25’lik düşüşle açıklanıyor.

İngiltere, en geç 2025 yılına kadar mevcut kömür santrallerinin tümünü kapatma vaadini de kamuoyu ile paylaşmıştı.

Raporun İngilizce tam metnine bu bağlantı üzerinden erişim mümkün.

.

(Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.