Doğa MücadelesiManşet

Çanakkale İdare Mahkemesi’nden Ağan Kömürlü Termik Santral Projesi için bir kez daha ret kararı

0

Çanakkale’de kurulması planlanan Ağan Kömürlü Termik Santral Projesi için Çanakkale İdare Mahkemesi’nden bir kez daha ret kararı çıktı.

Doğa savunucuları Karabiga bölgesinde yapılması planlanan santral için verilen “ÇED olumlu” kararının iptali için dava açmıştı. Davada mahkemenin ret kararı temyiz edilmiş, Danıştay yapılan başvuruyu yerinde bularak kararın bozulmasına ve idari işlemin iptaline karar vermişti.

Son olarak ret kararını da temyiz etmek isteyen davalı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın talebi “süre aşımı nedeniyle” Çanakkale İdare Mahkemesi tarafından reddedildi.  

“Bölgede şu an faaliyet gösteren termik santral sayısı 4”

Kararı Yeşil Gazete’ye değerlendiren avukat Ali Furkan Oğuz, bölgede halen faaliyet gösteren dört termik santralin tarım alanlarına, hava kalitesine ve insan sağlığına zarar vermeye devam ettiğine dikkat çekti. 

“Danıştay, Ağan Termik Santrali hakkında verilen ‘ÇED olumlu’ kararlarının iptali istemli Çanakkale İdare Mahkemesi’nde açtığımız ve yerel mahkemenin reddettiği davada; hava kalitesi modelleme çalışmalarının raporunu hazırlayan ekip tarafından gerçekleştirildiğini ancak bu ekipte meteoroloji mühendisinin bulunmadığına dikkat çekerek ‘ÇED olumlu’ kararlarını ve yerel mahkeme kararlarını, karar düzeltme yolunu da kapalı olarak iptal etmişti. Bölgede şu an faaliyet gösteren termik santral sayısı 4’tür. Yalnızca Çan 18 Mart Termik Santrali’nin bölgeye, tarım alanlarına, hava kalitesine ve insan sağlığına olumsuz etkileri ortadadır. Diğer santraller ise yine Çan’daki Çan-2 Termik Santrali, Karabiga’da İçdaş ve Cenal Termik Santrali’dir.”

“Termik santral projeleri Çanakkale ve Balıkesir’deki hava kirliliğini 1,5 kata kadar artırabilir”

TEMA Vakfı’nın 2017 yılında yaptığı hava modellemesi çalışmasıyla kömürlü termik santral projelerinin Çanakkale ve Balıkesir’deki hava kirliliğini 1,5 kata kadar artırabileceğini, hatta İstanbul’daki hava kirliliğinin bile %20-25 oranında artacağı tespit edilmişti. Türkiye’deki mevcut Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) ve hava modelleme mevzuatı sadece 7-15 kilometre gibi kısa mesafedeki hava kirliliği etkisini değerlendiriyor. Oysa hava kirliliği yüzlerce kilometre mesafeye taşınabiliyor. Çanakkale’de işletmedeki dört santralin yanında inşaatı ve izin süreçleri devam eden 12 kömürlü termik santral projesi bulunuyor. Çevre Bakanlığı’nın paylaştığı verilere göre Türkiye’de 56 adet kurulu ve/ya kurulması düşünülen termik santral projesi var. 

Yeni raporda çarpıcı sonuç: Kömürlü termik santrallerin yarıya yakını zararda

Termik santraller çocukların zekâ düzeyini düşürüyor

Haber: Merve Damcı

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.