Kültür-SanatManşet

“12 usta yönetmen: Bir Sanat Olarak Sinema” eğitimi Sakıp Sabancı Müzesi’nde

0

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi yetişkin eğitimlerine, “12 Usta Yönetmen: Bir Sanat Olarak Sinema” başlıklı programla Jak Şalom eğitmenliğinde devam ediyor. Ocak ayında başlayıp Mart’a kadar 3 modül halinde işlenecek program, Perşembe günleri 18.30 – 20.30 saatleri arasında gerçekleşecek.

Türk Sinematek Derneği’nin ilk üyesi ve Fransız Sinematek’in de çalışanı olan Jak Şalom’un anlatımıyla 10 Ocak Perşembe günü başlayacak 2019’un ilk yetişkin eğitimi, filmleri sinema tarihinin dönüm noktalarından olan Sergei M. Eisenstein, John Ford, Akira Kurosawa gibi farklı ülkelerin temsilcisi 12 yönetmeni konu alacak. Yönetmenlerin başyapıtları; evrensellik ve yerellik, Doğu ve Batı, geleneksellik ve avangard gibi beşeri bilimlerde de kilit konumda olan karşıtlıklar üzerinden analiz edilecek. Filmlerden bölümlerin orijinal dillerinde Türkçe alt yazılı olarak seyredileceği programda sanat ve düşünce alanından diğer eserlerle karşılaştırmalara da yer verilecek.

Program:

Modül 1

10 / 17 / 24 / 31 Ocak

Yönetmenler: Sergei M. Eisenstein / John Ford / Akira Kurosawa / Satyajit Ray

Modül 2

7 / 14 / 21 / 28 Şubat

Yönetmenler: Luchino Visconti / Ken Loach / Luis Buñuel / Jean-Luc Godard

Modül 3

7 / 14 / 21 / 28 Mart

Yönetmenler: Rainer Werner Fassbinder / Theo Angelopoulos / Ingmar Bergman / Nuri Bilge Ceylan

Jak Şalom Hakkında: 1946’da İstanbul’da doğdu. 1965’te kurucu ekibinde yer aldığı Türk Sinematek Derneği’nde 1972’ye kadar Onat Kutlar’la beraber çalıştı. Bu tarihlerde Yeni Sinema ve Film dergilerinde sinema yazıları yayımlandı. 1972’de Fransız Sinematek’inde Henri Langlois’nın asistanı olarak Dünya Sinema Müzesi’nin kuruluşunda görev aldı. 1976 – 2012’de Paris Ulusal Doğu Dilleri Enstitüsü’nde (Inalco) Türkçe ve Osmanlıca alanlarında öğretim üyeliği yaptı. Aynı enstitüde Türk Dilleri ve Uygarlıkları Sorumlusu olarak çalıştı ve Avrasya Bölümü’nde Müdür Yardımcılığı görevinde bulundu. 1999 – 2012’de Lozan’da (İsviçre) Les Teintureries Tiyatro Okulu’nda Tiyatro Yapımları Yöneticiliği Bölümü’nde öğretim üyesi oldu. Sanat ve edebiyata katkılarından dolayı Fransız Hükümeti tarafından “Officier” nişanı verilen Şalom, Türkçe ve Fransızca alanlarında verdiği eserlerin yanı sıra 250’den fazla sahne prodüksiyonunda görev aldı, sinema ve Türkiye tarihi konulu uluslararası konferanslara katıldı.Halen Boğaziçi Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak sinema dersleri vermekte, aynı zamanda Kadıköy Belediyesi bünyesinde gerçekleştirilen Sinematek/Sinema Evi projesinin yöneticiliğini yapmaktadır.

Yeşil Gazete

You may also like

Comments

Comments are closed.