Hafta SonuManşet

Palermo Belediye Başkanı Leoluca Orlando’dan insanlık dersi – Şenay Boynudelik

0

Akdeniz’in ortasında yüzyıllardır onlarca medeniyete ev sahipliği yapmış, kıyılarına gelmiş her canlıya kucak açmış Sicilya adası bugün de geçmişte olduğu gibi denizin kendine getirdiğini hediye kabul edip bağrına basıyor.


Palermo Belediye başkanı Leoluca Orlando

Bu toprağın çocuklarının dini, dili, ırkı, rengi ne olursa olsun konukseverliğin başkenti olarak adlandırdıkları Palermo’da kimseyi kapıdan çevirmeye niyeti yok. En başta da Palermo Belediye başkanı Leoluca Orlando. Matteo Salvini’nin çıkarttığı göçmen karşıtı yasaya karşı çıkan Orlando, iki yıllık sığınma süresinin ardından oturma hakkı başvurusunu reddeden yeni güvenlik kararını tanımadı ve Palermo’da yasanın uygulanmasını askıya alınmasını emretti. Leoluca Orlando, ülke içinde yaşayan herkesin anayasal haklarının savunulması gerektiğini  söylerken bunun  sivil bir itaatsizlik değil vicdani bir ret eylemi olduğunu bildirdi.

‘Decreto sicurezza’ (güvenlik yasası) denen yeni yasa göçmenlerin  hayatını  nasıl değiştirecek?

– Kamu güvenliği ve göçün birçok yönünü düzenleyen düzinelerce yeni yasa seti ile birlikte – göçmenler artık sığınma alanlarındaki kısa süreli kalışlarının ardından İtalya’da tam olarak ikamet edemeyecekler. Kararname ayrıca, geçen yıl sığınmacıların yüzde 25’ine verilmiş olan iki yıllık “insancıl koruma” ikamet izinlerine de son verecek. Bunun yerine, oturma izinleri bir yıllık “özel koruma” statüsü veya altı aylık “menşe ülkesinde doğal afet” statüsü gibi daha katı şartlar altında verilecek.

Palermo Belediye Başkanı Orlando özellikle, İtalya’da ikamet izni olan bir kişinin ikamet belgesi almasını yasaklayan tedbire de tepki gösteriyor. Kararname, belediyelerin kimlik kartı vermesi veya ulusal sağlık hizmetine kayıt yapmasını yasaklıyor. Böyle bir durumda, kişinin aile doktoru gibi sağlık haklarına da erişim engeli getiriliyor.

Palermo Belediye Başkanı Orlando; “Biz bir ceza yasasıyla karşı karşıyayız. İtalya’da yasal olarak ikamet eden, vergi ödeyen, INPS’ye katkı payı ödeyen binlerce, yüz binlerce insan var ve birkaç hafta veya ay içinde evraksız ve sonra yasa dışı olacaklar, bu insanlık dışı bir metin çünkü insan haklarını ihlal ediyor ve kriminalleştiriyor, topraklarımızda meşru bir şekilde bulunan kişileri illegal hale getiriyor” diyor.



Matteo Salvini ve Leoluca Orlando

“Bizim inandığımız ve savunduğumuz tek bir ırk var o da insan ırkı” diyen Orlando’ ya öfkesini twitter yolu ile kusan Salvini ise Orlando’yu itaatsizlikle suçluyor. Orlando’nun hükümetin çıkardığı insan haklarını sınırlayıcı yasalara tepkisinin ardından sol kanattan Napoli, Floransa ve  Parma Belediye Başkanları  da Orlando’ya  katılıp hükümetin kararlarına tepkilerini dile getirdiler.

Salvini’ye karşı Palermo’lular bugün soğuk ve yağmura meydan okuyarak belediye başkanlarının seçimini desteklemek ve  yanında olduklarını göstermek için Palermo Belediye Başkanlığı’nın önünde  gösteri yaptılar.  Muhafazakarlaşan  yönetimlere karşı Orlando gibi politikacıların sayısının artması ayağını bastığı yeri kendi toprağı gören herkes için tek umut yolu.

.

Şenay Boynudelik

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.