EkolojiHafta SonuManşet

2018’de Türkiye’nin yeşil en’leri: Kayıplar, kazanımlar

0

Türkiye 2018’de yeşil gündem açısından hızlı bir yıl geçirdi. Doğaya saldırılar durmadı, olmayacak yatırımlar hız kesmedi, ama direnişler de durmadı, ekoloji hareketleri çok sayıda önemli başarı kazandı. 

İşte 2018’de Türkiye’de yaşanan en önemli 10 kazanç ve 10 kayıp. Unuttuklarımız vardır, ama unutmamak önemli. Liste sıralı değildir. 

2018’de Türkiye’de 10 yeşil kazanım

  1. Dersim halkının 15 yıldan uzun süredir direndiği Munzur’daki tüm HES ve baraj projeleri ‘üstün kamu yararı’ gözetilerek iptal edildi.
  2. Eskişehir’de yapılmak istenen Alpu Termik Santrali ihalesi  çevre örgütlerinin ve Eskişehirliler’in ısrarlı muhalefetinin ardından 5. kez ertelendi.
  3. Tekirdağ’ın Çerkezköy ile Kapaklı ilçeleri arasında kurulması planlanan kömürlü termik santralden, halkın karşı çıkmasının ardından ‘teknik nedenlerle vazgeçildiği’ açıklandı.
  4. Çanakkale’nin tek içme ve sulama havzası Atikhisar’da altın madeni çalışması yürüten Kanadalı Alamos Gold Şirketi’ne bağlı Doğu Biga Madencilik şirketinin halkın büyük tepki göstermesinin ardından faaliyetlerini durdurduğu açıklandı.
  5. Çanakkale’nin Ayvacık İlçesi’nde gerçekleştirilmek istenen ve çevre örgütlerinin durdurmak için mücadele yürüttüğü Kısacık Altın Madeni Projesi için ikinci kez “ÇED süreci durdurulmuştur” kararı çıktı.
  6. Antalya’nın Kaş ilçesinde arkeolojik ve doğal sit alanlarıyla tarım arazilerinden geçen 28 kilometrelik Kaş-Kalkan otoyol projesine karşı dava açan yöre halkını haklı bulan mahkeme, projeyi iptal etti.
  7. Türkiye’nin en önemli uzun duvar tırmanış rotalarının bulunduğu ve maden arama tehdidi altında olan Dedegöl Dağları’nın tamamı doğa sporcularıın mücadelesinin ardından Kızıldağ Milli Parkı sınırları içerisine dahil edildi.
  8. Akkuyu nükleer santralının temeli uzaktan kumandayla atıldı ve nükleer karşıtlarının Büyükeceli köyüne gitmesi bile engellendi, ama inşaat 42 yıldır olduğu gibi bu yıl da başlamadı.
  9. Japonya, Sinop Nükleer Santral Projesi’nden çekilmenin arifesinde!
  10. Enerji kooperatifleri bu yıl ilk kez güneşten enerji üretmeye başladı.

2018’de Türkiye’de 10 kayıp ve felaketler

  1. Türkiye’nin Ramsar Sözleşmesi kapsamında koruma altına alınan 13. alanı olan ve 230’u aşkın türe ev sahipliği yapan Kuyucuk Gölü Kuş Cenneti kurudu.
  2. Endemik türleriyle tanınan ve göçmen kuşların yuvalama alanı olan Türkiye’nin en büyük 11. tatlı su kaynağı Eber Gölü kurudu.
  3. Yıllardır yapılaşma tehdidi altında olan tarihi Yedikule Bostanları’na açık otopark yapmak için asfalt döküldü.
  4. Türkiye Barolar Birliği tarafından 2011 yılından bu yana faaliyette bulunan Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu’nda Akkuyu’dan Bergama’ya, Cerattepe’den Gerze’ye açılan ekoloji davalarına hukuki destek veren avukat grubu gerekçe göstermeden tasfiye edildi. 
  5. Yaz aylarında Dersim’de çıkan orman yangınları müdahale edilmemesi nedeniyle geniş bir alana yayılarak uzun süre devam etti.
  6. Karadeniz yaylaları beton ve asfalta gömülüyor: Yeşil Yol çalışmaları yaz aylarında yeniden başladı!
  7. Brezilya’dan ithal edilen canlı sığırlar korkunç koşullarda tutuldukları “Ölüm gemisi” Nada ile yaklaşık 17 gün süren yolculuğun ardından Türkiye’ye ulaştı. 
  8. İklim değişikliğine bağlı olarak artan felaketler Türkiye’de: Bodrum’da, Rize’de, Afyonkarahisar’da, Ordu’da seller, Hatay-Erzin’de dolu
  9. Türkiye kıyılarında ilk kasırga alarmı: Madicane fırtınası Akdeniz’de!
  10. Türkiye’de nükleer karşıtı hareketin öncüsü Arslan Eyce’yi kaybettik.

(Yeşil Gazete)

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.