Doğa MücadelesiManşetUncategorized

Dayko Doğal Yaşamı Koruma Vakfı Başkanı Nusret Türkkan: Trakya halkı hiçbir yerde termik santral istemiyor

0

Trakya’nın birçok bölgesinde kömürlü termik santral projeleri hayata geçirilmeye çalışılıyor. Bölge halkı, yerel hareketler ve sivil toplum kuruluşları ise bu projelere karşı mücadelelerini yılmadan sürdürüyor. 

Kömürlü termik santral projelerinden birinin Tekirdağ’ın Çerkezköy ile Kapaklı ilçeleri arasında kurulması planlanıyordu. Pınarça mevkiine termik santral kurulması için çalışmalar başlatılıp, bölgede kamulaştırılmalar yapılmıştı. Bölge halkı çeşitli protestolarda bulunurken, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) bilgilendirme toplantısını da yaptırmamıştı.

“Santral yerini ormanlık alana, Çerkezköy’ün Pınarca’da bir köye çektiler”

Geçtiğimiz günlerde termik santralden “teknik nedenlerle vazgeçildiği” bilgisi kamuoyuna yansıdı. Bu gelişmeyi Dayko Doğal Yaşamı Koruma Vakfı Başkanı Nusret Türkkan’a sorduk. Yeşil Gazete’ye konuşan Türkkan, termik santral projesinden vazgeçildiği haberini Tekirdağ Ak Parti Milletvekili Mustafa Yel vasıtasıyla öğrendiklerini söyledi.

“Tekirdağ Ak Parti Milletvekili Mustafa Yel kararı kendi sosyal medya hesabı üzerinden duyurdu. Biz de bu şekilde haberdar olduk. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile yaptıkları görüşmeler neticesinde teknik nedenlerden dolayı termik santralin yapımından vazgeçildiği bilgisi kamuoyuyla paylaşıldı.

Geçen seneden beri projenin iptaline karşı mücadele yürütülüyor. Daha önce Silivri ve Çerkezköy arasında kamulaştırma iptal davası açılmıştı. O dava kazanıldı. Santral yerini ormanlık alana, Çerkezköy’ün Pınarca’da bir köye çektiler. Orada 500 hektarlık bir ormanlık alan var. Tabii o 500 hektarlık orman alan 3 bin hektar olacak. Daha önce Bakanlar Kurulu’ndaki planda yapılan değişiklikle termik santral projesi ilan etmişlerdi.”

Kuzey Ormanları Savunması’ndan termik santrale karşı protesto gösterisi

“Istrancalar İstanbul’un tek klima kapısı, oksijen deposu, milyonlarca insanın yaşam kaynağı”

Trakya’nın önemli bir tarım deposunu olduğunu ifade eden Türkkan,  termik santralin hayata geçmesi halinde geçimini topraktan sağlayan bölge halkına darbe vuracağı görüşünde. 

“Bölge halkı hiçbir yerde termik santral istemiyor. Ama maalesef her tarafta termik santral projeleri var. Trakya’nın dokuz yerinde termik santral projesi var. Bunlardan iki, üç tanesi iptal edildi ama diğerleri devam ediyor. Türkiye’de ayçiçeğinin yüzde 55’i, buğdayın yüzde 25’i, pirincin yüzde 80’i Trakya’da üretiliyor. Trakya bir tarım deposu. Istrancalar da bölgede çok önemli bir yaşam kaynağı. Trakya’da bütün nehirler, dereler Istrancalar’dan doğuyor. Istrancalar İstanbul’un tek klima kapısı, oksijen deposu, milyonlarca insanın yaşam kaynağı. Termik santral tam Kuzey rüzgarlarının önüne yapılacaktı, dolayısıyla havza daha da büyüyecekti.”

TEMA Vakfı’nın “Kömür Üzer” kampanyası

“Yeniden ÇED başvurusunda bulunabilirler” diyen Nusret Türkkan, “Bu halkın yoğun tepkisiyle geri alınmış bir karar oldu. Önemli bir konu da 22 kuruluşun ortak bir karar alarak belediye başkanlarının da desteğiyle ortak bir mücadele yürütmüş olmasıydı” açıklamasında bulundu. 

Türkiye’nin termik santral ile ilişkisi

Finans düşünce kuruluşu Carbon Tracker’ın yayınladığı rapora göre Türkiye’nin 2018’de işletmede olan kömürlü termik santral kurulu gücü 19 GW, inşaat aşamasındaki kömürlü termik santral kurulu gücü ise 1,3 GW. Halihazırda toplam elektrik üretiminin üçte biri kömürle yapılırken, planlanan 42 GW ek kömürlü termik santral kurulu gücü elektrik üretiminde kömürün payını yaklaşık olarak %150 artıracak. Güneş ve rüzgâr enerjisinde yaşanan hızlı büyümeye bakıldığında, Türkiye’de yenilenebilir enerjiye yapılacak yatırımların kömüre dayalı elektrik üretiminin artırılmasından daha az finansal risk taşıdığı görülüyor.

Çevre Bakanlığı’nın paylaştığı verilere göre şu an Türkiye’de 56 adet kurulu ve/ya kurulması düşünülen termik santral projesi var. 

Çerkezköy’de planlanan termik santral için ‘vazgeçildi’ açıklaması

Yeni raporda çarpıcı sonuç: Kömürlü termik santrallerin yarıya yakını zararda

Termik santraller çocukların zekâ düzeyini düşürüyor

Haber: Merve Damcı

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.