DünyaManşet

Macaristan, Viktor Orban’ın köle yasasına karşı ayakta

0

Macaristan sokaklarında günlerdir ülkenin başbakanı Viktor Orban karşıtı sloganlar duyuluyor. Köle yasası olarak adlandırılan yıllık fazla mesai sınırını artıran yeni iş kanununa yönelik protestolarda bir hafta geride kaldı. Yeni düzenleme, şirketlerin çalışanlarından yılda 400 saate kadar fazla mesai talep edebilmesini öngörüyor. İşverenlere de bu mesai ücretlerini 3 yıla kadar geciktirebilmeleri hakkı tanıyor.

Öte yandan, milletvekillerinden Bernadett Szel ve Akos Hadhazy, beş maddeden oluşan dilekçelerini okumak devlet televizyonu MTVA’ya gitmiş silahlı güvenlik görevlileri tarafından dışarı atılmışlardı. Milletvekillerine okutulmayan 5 madde şu şekilde;

♦Köle yasasının acilen iptal edilmesi 

♦ Polis memurlarına verilen fazla mesainin azaltılması

♦ Fidesz tarafından yönetilen, ayrı mahkemelerin son bulması, yargı bağımsızlığının geri gelmesi 

♦ Macaristan’ın Avrupa Birliği ortak savcılık kurumu EPPO’ya dahil olması

♦ Devlet medyasının bağımsız olması

12 Aralık’tan beri her gün sadece Budapeşte’de değil, Pécs, Győr, Békéscsaba ve diğer kasabalarda da gösteriler düzenleniyor. 13 Aralık’taki Budapeşte mitingi, Öğrenci sendikası ve Özgür Üniversite Grubu tarafından düzenlendi. Tanınmış bir Macar filozof olan Gáspár Miklós Tamás, Macaristan’da uzun zamandır öğrencilerin ve işçilerin birlikte göstermediklerini belirtti.

.

(Birgün)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.