ManşetYaşam

Uluslararası Engelli Hakları Konferansı’nda ‘Engellilerin Adalete Erişimi’ vurgusu

0

Uluslararası Engelli Hakları Konferansı bu yıl “Engellilerin Adalete Erişimi” teması ile 15 – 16 Aralık tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirildi. Konferansta konuşan AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, sivil toplumun demokrasi için önemine vurgu yaptı.

Eşit Haklar için İzleme Derneği (ESHİD) ve Van İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği (VİED) ortaklığında yürütülen ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından finanse edilen “Ayrımcılıkla Mücadelede Engellilerin Adalete Eşit Erişimlerinin Desteklenmesi Projesi” kapsamında düzenlenen konferanstaki tüm konuşmalar işaret diline de  çevrildi.

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, konferansın açılışında yaptığı konuşmada “Sivil toplum demokrasinin geliştirilmesi için, karar alma süreçlerine doğrudan katılabilmesi için çok önemli” dedi ve ekledi: “Avrupa Birliği bu konunun Türkiye’deki en büyük destekçilerden.”

Konferansın ilk gününde konuşan akademisyen Marita Brčić Kuljıš ‘ise ‘Adalet Teorisi: Eşitlik ve Farkındalık Arasında’ başlıklı konuşmasında  “Adalet aslında çok spesifik bir konu. Etik ve siyasi unsurarın bir bileşimi ve biz de siyasi adaletten bahsediyoruz” vurgusunda bulundu.

Konferansta konuşan Dr. Selda Çağlar ise “Evrensel tasarımın yapılmadığı ve haklara erişim olmadığında, ekstra bir şeyler yapmak gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

Çağlar “Bu rampa yapmak olabilir mesela yani makul uyarlama burada karşımızı çıkıyor, ihtiyaç yönünde bir hizmetten yararlanmak için somut bir karşılık” dedi. 

Konferansta söz alanlardan Avrupa Engelliler Forumu üyesi Stig Langvad da “Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Komitesi’nin kaleme aldığı genel yorumlar da karar süreçlerini etkileyici niteliktedir” diye konuştu. 

.

(Bianet)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.