ManşetTürkiye

TMMOB ve BTS: Demiryolu hattında bulunması gereken sinyalizasyon sistemleri devrede değildi

0

Ankara-Konya seferini yapan Yüksek Hızlı Tren (YHT) Yenimahalle ilçesine bağlı Marşandiz istasyonunda yol kontrolünden dönen kılavuz tren ile çarpışmış, çarpışmanın etkisiyle istasyonda bulunan üst geçit de vagonların üstüne yıkılmıştı.

Ankara

9 kişinin öldüğü, 47 kişinin de yaralandığı kazaya ilişkin Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ile Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Yapılan açıklamada dün (13 Aralık) meydana gelen tren kazasında siyasi ve idari sorumluluğa dikkat çekilerek, demiryolu hattında bulunması gereken sinyalizasyon sistemlerinin devrede olmaması nedeniyle trafiğin manuel haberleşme yoluyla yapılmasının faciaya davet çıkardığı şu sözlerle belirtildi.

“Çorlu’da yaşanan ve hepimizin yüreklerindeki acısı hala tazeliğini koruyan tren faciasının 5 ay sonrasında yeni bir faciayla yüz yüze gelmek, bu olayların ‘kazayla’, ‘dikkatsizlikle’ ya da ‘ihmalle’ açıklanamayacak sistematik nedenleri olduğunu göstermektedir.

“Söz konusu sinyalizasyonun devrede olmaması faciaya davetiye çıkarmıştır”

Bugün yaşanan faciayı yerinde inceleyebilmek ve tespitlerde bulunmak üzere arkadaşlarımız sabahın erken saatlerinde olay yerine gitmiş, fakat henüz emniyetin ve savcılığın olay yeri incelemesi tamamlanmadığı için nitelikli bir değerlendirme yapılamamıştır. Bununla birlikte olay yerinden ilk gözlemlerimiz ve kazanın yaşandığı hatta ilişkin bilgilerimiz, facianın demiryolu hattında bulunması gereken sinyalizasyon sistemlerinin hazır durumda bulunmamasından kaynaklandığını göstermektedir. Söz konusu sinyalizasyonun devrede olmaması, hatlar üzerindeki trafiğin manuel haberleşme yoluyla yönlendirilmesini zorunlu kılması faciaya davetiye çıkarmıştır.

“Zorunlu altyapı sistemleri hazır olmadan hızlı trenin çalıştırılmasına göz yuman anlayışın sorunu”

Bir kez daha altını çizmek isteriz ki buradaki temel sorun insan hatası değildir, sorun insan hatalarını bertaraf edecek ve tren işletilmeye alınmadan önce tamamlanması zorunlu altyapı sistemleri hazır olmadan hızlı trenin çalıştırılmasına göz yuman anlayışın sorunudur. Bunun sorumlusu da 16 yıldır ülkeyi idare eden AKP, bu anlayışın sahibidir. Bu anlayış “hızlandırılmış tren şovu” uğruna Pamukova’da 41 yurttaşımızın hayatını kaybetmesine neden olmuştur. Bu anlayış gerekli bakım ve altyapı çalışmalarını yapmadığı için Çorlu’da 24 yurttaşımızın hayatını kaybetmesine neden olmuştur. Bu anlayış bugün de Ankara’da sinyalizasyon sistemleri devrede olmadığı halde Yüksek Hızlı Tren çalıştırıldığı için 9 yurttaşımızın hayatını kaybetmesine neden olmuştur.”

Çözüm ne olmalı?

TCDD’nin parçalanarak işlevsizleştirilmesine, liyakatsiz siyasi kadro atamalarına ve her düzeydeki uzman kadro eksikliğine dikkat çekilen açıklamada; demiryolu ulaşımı politikalarının kamusal bir anlayışla yeniden yapılandırılması, ulaşım güvenliğinin sağlanabilmesi için bütün hatların ciddi ve bütünlüklü bir tarzda onarılması, elektrifikasyon ve sinyalizasyon gereksinimlerinin karşılanması, teknik gereklilikleri tamamlanmadan hatların trafiğe açılmaması gerektiği belirtildi. 

Türkiye’de yaşanan tren kazalarına bir yenisi daha eklendi

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.