ManşetMedya-İnternet

Gazetecileri Koruma Komitesi: En fazla tutuklu gazeteci Türkiye’de

0

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) adlı kuruluşun bugün açıkladığı rapora göre 1 Aralık tarihi itibariyle mesleklerini icra ettikleri için hapiste olan gazeteci sayısı 251. Bu gazetecilerin yarısından fazlası, muhabirlerin hükümet aleyhtarı faaliyet göstermekle suçlandığı Türkiye, Çin ve Mısır’da. 

CPJ raporuna göre bu sıralama son üç yıldır değişmedi. Raporun yazarı Elena Beiser bir söyleşide, “Galiba yeni trend bu. Artık yeni normal oldu” dedi. 

ABD merkezli bir kuruluş olan CPJ’in raporuna göre “sahte haber” suçlamasıyla hapse giren gazeteci sayısı geçen yıl 21, 2016’da dokuz iken, bu yıl 28’e yükseldi. 

CPJ, basın özgürlüğü açısından en kötü sayının en az 68 gazetecinin devlet aleyhinde faaliyet gösterdiği suçlamasıyla hapiste olduğu Türkiye’de görüldüğünü söyledi. Mısır’da en az 25 gazeteci hapiste bulunuyor. 

Olumsuz medya haberlerini sıklıkla “sahte haber” olarak niteleyen ABD Başkanı Donald Trump’ın eleştirildiği raporda, aynı ifadenin Filipinler ve Türkiye gibi ülkelerde de kullanıldığı belirtildi. 

Hapisteki gazeteci sayısı geçen yıl rekor düzeyde 272 olmuştu. Bu sayıda 2018’de yüzde 8 düşüş görüldüğü belirtildi. Ancak açıklanan toplam sayı, kayıp ya da devlet dışı grupların elinde olan gazetecileri kapsamıyor. 

CPJ, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da kayıp ya da kaçırılan onlarca gazeteci olduğunu ve bunlar arasında Yemen’deki Husi militanlarının elinde bulunan habercilerin de olduğunu bildirdi. 

.

(Agos)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.