Doğa MücadelesiManşet

Altın madeni işletmesi Doğu Biga, Atıkhisar’daki faaliyetlerini durdurdu

0

Çanakkale’nin tek içme ve sulama havzası Atikhisar’da altın madeni çalışması yürüten Kanadalı Alamos Gold Şirketi’ne bağlı Doğu Biga Madencilik şirketinin faaliyetlerini durdurduğu açıklandı. Şirketin faaliyetlerini, Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) tarafından madeni çıkartıp işlemek için kuracağı fabrikaya izin vermemesi nedeniyle durdurduğu belirtildi.

Çanakkale’nin tek içme ve sulama kaynağı Kirazlı köyü Balaban mevkiinde yer alan Atikhisar Su Havzası’nda bir süredir siyanürlü altın madeni işletmesi yapan Alamos Gold Şirketi’ne bağlı Doğu Biga Madencilik şirketinin faaliyetlerini durdurduğu açıklandı. Çanakkale’de büyük tepki toplayan ve protestolara neden olan şirkete geçtiğimiz aylarda Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni Kapasite Artışı ve Zenginleştirme Tesisi Projesi` için Valilik tarafından Gayri Sıhhi Müessese Ruhsatı (GSMR) verilmişti. Geçtiğimiz günlerde birçok işçiyi çıkartan işletmenin madeni çıkartıp işlemek için kuracağı fabrikaya MİGEM’in izin vermediği, bunun üzerine küçülmeye giderek faaliyetlerini durdurduğu açıklandı. Şirket yetkililerinin konuyu doğrulayarak; “Çok hızlı ilerlemiyor. GSM’mizi aldık şimdi yer izni bekliyoruz. İzinleri aldıktan sonra işlere devam edeceğimiz için bir bekleme sürecine girdik, faaliyetleri durdurduk” açılamasında bulunduğu belirtildi.

Alamos Gold Şirketi’nin yerli ortağı Doğu Biga Madencilik tarafından Çanakkale’nin tek içme ve sulama suyu havzası Atikhisar’da yapılmak istenen altın madeni işletmesine Çanakkale halkı büyük tepki göstermişti. STK ve çevre örgütleri Danıştay’ın ‘ÇED onayına’ iptal kararı vermesine rağmen devam eden ağaç kesimlerini birçok defa alana giderek protesto etmişti. Çanakkale’nin tek içme ve su kaynağı Atikhisar’da yapılmak istenen Altın madeni işletmesi için Çanakkale Valiliği tarafından ‘GSMR’ verilmiş konu Belediye Meclis gündeminde birçok defa yer alırken, yine STK’lar tarafından protestolar yapılmıştı.

.

(Çanakkale Olay)

You may also like

Comments

Comments are closed.