Doğa MücadelesiManşet

“Wilmar sözünü tutmazsa hem tüketici hem de markalar nezdinde oluşacak baskı ile itibarı zarar görecek”

0

Dünyanın en büyük palm yağı tedarikçisi Wilmar, palm yağı üretimi için Endonezya’daki yağmur ormanlarının yıkımına son vermek adına harekete geçti. Aksiyon planını açıklayan Wilmar, tüm üreticilerini takip edeceğine dair söz verdi. Dünyanın palm yağı ihtiyacının yüzde 40’ını karşılayan Wilmar, verdiği sözleri tutarsa tüm endüstri üzerinde de büyük bir etki yaratacak.

Greenpeace 4 ay önce palm yağı üretiminin yağmur ormanlarındaki orangutanların hayatlarını nasıl tehdit ettiğini anlatan animasyon video yayınlamış; Türkiye’den 40 bin, dünyada da toplanan 1,3 milyon imza ile Wilmar üzerinde toplumsal bir baskı kurulmaya çalışılmıştı. 

Ne var ki Wilmar bu yıkım ilk kez gözler önüne serildiğinde palm yağı için yağmur ormanlarının yok edilmesine “dur” diyeceğine dair söz vermişti. Greenpeace ise geçen Eylül ayında yayınlanan “Yağmur Ormanları için Geri Sayım” adlı son raporu ile Wilmar’ın verdiği sözü tutmadığını belgeleyerek, bir an önce palm yağı için yağmur ormanlarının talanına son verilmesi çağrısında bulunmuştu. 

Palm yağı bitkisi

“Eğer bu defa da sözünü tutmazsa hem tüketici hem de markalar nezdinde oluşacak baskı ile itibarının göreceği zararın farkında”

Colgate, Mondelez, Nestlé ve Unilever gibi markaların tedarikçisi olan Wilmar bu kez sözünü tutacak mı? Yeşil Gazete’ye konuşan Greenpeace Akdeniz Gıda ve Tarım Proje Sorumlusu Berkan Özyer, bu kez umutlu olduklarını söylüyor.

“Wilmar 5 yıldır yağmur ormanlarını yok eden üreticilerden palm yağı satın almayı bırakacağını söylüyor. Şimdiye kadar sadece söz vermekle yetinmiş fakat gerçekten değişimi başlatacak herhangi bir adım atmamış ya da bir yol haritası açıklamamıştı. Bu defa Wilmar 3 ayaklı bir yol haritası açıkladı. Buna göre, bütün üreticileri haritalandıracak; ormansızlaştırmaya karşı üreticileri uydularla takip edecek ve ormanları tahrip eden üreticileri askıya alacak. Bu kadar detaylı bir yol haritası çizmesi bizi Wilmar’ın bu defa sözünde duracağına dair umutlandırıyor.

Bununla birlikte Wilmar milyonlarca insanın bu konudaki talebini ve kararlılığını gördü. Eğer bu defa da sözünü tutmazsa üzerinde hem tüketici nezdinde hem de markalar nezdinde oluşacak baskı ile itibarının göreceği zararın da farkında… Bu nedenle belirttiğimiz gibi biz bu defa Wilmar’ın sözünü tutacağı konusunda umutluyuz.”

“Devletleri yağmur ormanlarını korumaya yönelik yasa çıkarmaya çağırıyoruz”

Wilmar’ın sözünü tutmaması halinde bu konuda imza veren, palm yağı üretimi için yağmur ormanlarının yok edilmesine karşı sesini yükselten milyonlarca insanla birlikte yeniden harekete geçeceklerini söyleyen Özyer, yağmur ormanlarının korunması için atılması gereken en acil adımın çıkarılacak yasalar olduğu görüşünde.

“Ormanlar için durumu düzeltmek istiyorsak hem endüstriye hem de devletlere ulaşabilmemiz lazım. Greenpeace olarak, Endonezya’da ve diğer Güneydoğu Asya ülkelerinde devletleri de yağmur ormanlarını korumaya yönelik yasa çıkarmaya çağırıyoruz. Devletlerin bu noktada atabilecekleri en net adım bu olacaktır.”

Palm yağı üretiminin ekosisteme zararları neler?

Tüm dünyada her sene ulusal ormanların 8.8 milyonu yok oluyor. Bu bir saatte 1435 futbol sahası büyüklüğünde ormanın yok olması demek. Bir başka deyişle her 2 saniyede yaklaşık 1 futbol sahası kadar ormanlık alan yok oluyor.

Endonezya Çevre ve Ormancılık Bakanlığı verilerine göre Endonezya’da 1990-2015 yılları arasında 24 milyon hektarlık yağmur ormanı yok edildi. 
Küresel çapta tehlike altındaki 193 tür palm yağı üretiminin tehdidi altında. Son 16 yılda Bornea orangutanlarının yarısı yağmur ormanlarındaki tahribat nedeniyle yok oldu.

Son araştırmalara göre 800’den daha az Tanpanuli orangutanı kaldı. Sumatra orangutanlarının sayısı ise 13 bin 846 civarında. Orangutanların sayılarının giderek azalmasının temel nedeni yaşam alanlarının yok olması. Her 3 orangutan türünün de soyu tehlike altında.

Fransız yönetmen Cyprien Ponson ile Borneo Ormanları’nın yok edilişini ve yerli mücadelesini konuştuk – Merve Damcı 
İngiltere ve AB ormanları korumak adına palm yağı denetimini sıkılaştırıyor
Peru’da toprak eşkıyaları can aldı: 6 çiftçi palm yağı ticareti uğruna öldürüldü
Palm Yağı ve Nutella yemeli mi meselesi – Bülent Şık

Haber: Merve Damcı

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.