İklim KriziManşet

Çevre Bakanı Katowice’de açıkladı: “1,5 derece raporu iklim değişikliği ile mücadelenin aciliyetini gösteriyor”

0

Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’nde konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “İklim değişikliği dünyamızın ve çocuklarımızın geleceğini tehdit ediyor. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin 1,5 Derecelik Küresel Isınma Özel Raporu, iklim değişikliği ile mücadelenin aciliyetini gösteriyor” dedi. Kurum’un IPCC raporuna yaptığı bu vurgu, Türkiye’nin raporu onayladığını gösteren ilk resmi açıklama oldu.

İklim Haber’de yer verilen habere göre Polonya’nın Katoviçe kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 24. Taraflar Konferansı (COP24) Devlet Başkanları Oturumu’nda bir konuşma yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, sanayi devrimini takiben çevrenin insan eliyle büyük bir tahribata uğradığını, özellikle aşırı tüketimin çevreye büyük zararlar vererek ekosistemdeki dengeyi bozduğunu söyledi.

Küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliğinin dünyanın geleceğini tehdit eden büyük bir sorun olduğunu dile getiren Kurum, “İklim değişikliği dünyamızın ve çocuklarımızın geleceğini tehdit ediyor. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin 1,5 Derecelik Küresel Isınma Özel Raporu, iklim değişikliği ile mücadelenin aciliyetini gösteriyor. Küresel ortalama sıcaklıklar her yıl yeni bir rekor kırıyor. Seller, dolu felaketleri, fırtınalar, kuraklık, uzun süreli orman yangınları gibi afetler artık daha sık yaşanıyor. Gerek dünyada gerek Türkiye’de, aşırı hava olayları yaşıyoruz. Örneğin, İstanbul’da 2017 yılında gerçekleşen 20 dakikalık dolu yağışının verdiği zarar 225 milyon dolar oldu” diye konuştu.

İklim değişikliğiyle mücadelede küresel işbirliğinin sağlanmasının kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Kurum, bu kapsamda Türkiye’nin küresel iklim değişikliği ile mücadeledeki yol haritasını belirlediklerini aktardı. Buna göre, hızla gelişen bir ekonomi olarak, seragazı emisyonlarını 2030’da %21’e kadar azaltmayı hedeflediklerini ifade eden Kurum, “İklim değişikliğine ilişkin çalışmalarımızı, imkanlarımız ve alacağımız uluslararası destekler ölçüsünde, artırarak devam ettirmeyi amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.

Kurum, Türkiye’de yeni ve temiz teknolojilerden yararlanıldığını ve yenilenebilir enerji kaynaklarından daha fazla istifade edildiğini anlatarak, elektrik enerjisi kurulu gücü içinde yenilenebilir enerjinin payının %45’e ulaştığını bildirdi.

Hayata geçirilen Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları uygulaması ile büyük ölçekli yatırımlar için uygun koşulların sağlandığına değinen Kurum, enerji verimliliğinde de önemli adımlar atıldığını, Enerji Verimliliği Eylem Planı’nın hazırlandığını ve son 15 yılda yaklaşık 41,5 milyon ton petrol eş değeri tasarruf sağlandığını da aktardı.

Türkiye’den 26. Taraflar Konferansı için Resmi Başvuru

Kurum, Fiji Dönem Başkanlığında yürütülen Talanoa Diyaloğu’nun bugünkü şeklini almasında çaba gösteren Fiji hükümetine teşekkür ederek, “2020 yılında gerçekleştirilecek 26. Taraflar Konferansı’na ev sahipliği yapmak için resmi başvurumuzu yaptığımızı hatırlatmak istiyor ve destek bekliyoruz. Bu düşüncelerle Konferans kapsamında alınan kararların ülkelerimiz ve bütün dünya için hayırlara vesile olmasını diliyorum” diyerek sözlerini noktaladı.

.

(İklim Haber)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.